Брнабићева и Хил на промоцији Пупин иницијативе, нови наратив у односима Србије и САД

Пупин иницијатива, прва српска приватно финансирана непрофитна организација, са седиштем у Београду и Вашингтону, која ће се свеобухватно бавити српско-америчким односима креирајући предлоге политика, решења и стратегија, представљена је у присуству премијерке Ане Брнабић и америчког амбадора у Србији Кристофера Хила.

На свечаности уприличеној на дан рођења једног од највећих српских научника Михајла Пупина, говорећи о Иницијативи, чији ће чланови, како је најављено, радити на међународном јачању позиције Србије, предлагању стратегија развоја Србије, размени знања и искуства између САД и Србије, Ана Брнабић је нагласила да она долази као дашак свежег ваздуха, посебно у ова комплексна времена, не само у Европи већ и у свету.

"Пупин иницијатива долази као дашак свежег ваздуха, не мислим само у контексту српско-америчких односа, већ зато што њеним оснивањем дајете пример другим младим људима да наставе са сновима и иницијативама да заједно мењамо Србију у демократском друштву – јер је то једина Србија која може да буде снажна и јака", рекла је Брнабићева поводом Иницијативе чији је циљ да отвори ново поглавље у односима Србије и САД.

Председница Владе оценила је да је Иницијатива важна за Србију, партнерство и сарадњу две земље, као карика која треба да нас води ка много јачој, технолошки развијенијој, отпорнијој Србији. Амбасадор САД је такође истакао значај Иницијативе "Пупин" и нагласио да ће урадити све што је у његовој моћи да је подржи.

"Желим да цела Србија чује за вас, цела америчко-српска заједница, да сви знају шта можемо да радимо заједно за бољу будућност наше две земље... Уколико бисмо радили заједно били бисмо снажнији у региону, оснажили би Европу, ЕУ која би пријемом Србије била снажнија, наше партнерство и однос би били јачи", рекао је Хил. Он је нагласио да се на примеру Пупин иницијативе види оно што увек прича, а то је да постоји више ствари које повезују српски и амерички народ од оних који их раздвајају.

Ново поглавље у односима две земље

Један од оснивача Пупин иницијативе Вук Велебит навео је да је њен циљ да се ствара ново поглавље у односима две земље – поглавље које ће носити име Михајла Пупина. Велебит је навео да сви окупљени у Иницијативи желе да пишу и стварају нови наратив у односима Србије и САД.

"Србија не сме да дозволи да буде мостобран који ће другима послужити за дестабилизацију региона, Американци могу добро да нас разумеју да ће Србија бити главни покретач економских процеса, да утицај жели да остварује економијом и извозом капитала", рекао је Велебит и додао да их неће финансирати ниједна влада како би имали независност у раду.

Према његовим речима, бољи односи значе и бољу позицију Србије у региону, а имати у фокусу српске интересе, то за њих, како каже, представља нови српски патриотизам.

уторак, 25. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару