Искључење "енергетских вампира" у кући довољно за субвенцију – који је најлакши пут до попуста за струју

Од првог новембра рачуни за струју биће виши и то за осам одсто. Рационалним коришћењем кућних уређаја може се уштедети струја, али и новац. Држава ће награђивати оне који у томе буду успешни, и то смањењем рачуна и до 40 одсто. Колико реално можемо да уштедимо, знамо ли шта троши највише струје, ко су "енергетски вампири" у кући, одговоре даје професор Милош Бањац.

Треће поскупљење за годину дана увећаће рачун од око 5.000 динара за нешто мање од 500 динара. Међутим, може да донесе и умањење, и то до 2.000 динара. Кључно је питање – како, односно колико, уз свакодневни минимални труд, можемо да уштедимо струје, тј. новца.

Највише енергије домаћинства троше за грејање, око 60 одсто, осталих 40 на остале уређаје. Највећа је потрошња бојлера – око девет одсто, следе шпорет, клима-уређај, веш-машина.

"Бојлер када ради константно троши мање струје, али с обзиром на то да ми имамо релативно сложен тарифни систем, ноћу имамо и јефтинију струју по различитим зонама, боље је укључити бојлер у току ноћи“, каже професор Милош Бањац.

Међутим, уштеде зависе и од величине бојлера и колико је људи у домаћинству.

"Уколико су две особе у домаћинству, онда је могуће да се енергија која се ноћу акумулира у бојлеру и која је четири пута јефтинија, да се искористи током дана и подмири све потребе. Међутим, уколико је домаћинство са већим бројем људи, онда ће свакако бити неопходно и током дана да се догрева", каже професор.

Препорука би била да се бојлер увече, ако су била нека купања и туширања, искључи и да се сачека 11 или 12 сати зависно од ког дела Србије, да се тада укључи да се напуни са енергијом и онда да га после по потреби укључимо током дана. Дакле, концентрација би требало да буде на то ноћно коришћење", објаснио је професор.

Још једна дилема када је бојлер у питању јесте да ли увек треба да буде на највишој температури.

"Током летњих месеци имали смо прилику да смањимо температуру на 40-45 степени бојлера, зато што је и вода топла у водоводним цевима, па то мешање воде је сасвим довољно да се оствари са малом температуром воде у бојлеру. Зими морамо да повећамо на неких 55-60 степени, можда чак и 65, али никако преко тих 65 степени", навео је професор Бањац,

Што више загрејемо воду, истиче, непрестано ће имати потребу поновно да је догревамо, па ћемо беспотребно трошити електричну.

Кување или печење

После бојлера највећи потрошач је шпорет, али потрошња, наравно, зависи од тога колико га користимо, колико спремамо и кувамо. Међутим, коришћење шпорета отвара неке дилеме, пре свега колико електричне енергије троше рингла, а колико рерна.

"Пре свега, најбоље би било користити савремене уређаје, индукцијске апарате за кување, да се тај део електричне енергије директно претвори и загрева воду, да се не губи ништа на загревање ваздуха около. Тако да је рерна у том смислу већи потрошач електричне енергије, за исти ефекат који се постиже кувањем", каже професор.

Наравно, каже, треба користити експрес-лонце, шерпе са чврстим дном које имају добар термички контакт између површине, односно рингле. 

"Уколико подесимо величину посуде и рингле, уштеде су неких 25 одсто само на томе. Што мање потрошимо енергије на загревање околног ваздуха, а то се дешава када ставите малу шерпу на велику ринглу, онда ћете већи део те енергије да трошите на загревање ваздуха, што је потпуно непотребно", навео је професор.

Клима-уређаји добри за прелазни период

Осим бојлера и шпорета, велики потрошачи електичне енергије су и клима-уређаји, веш-машине, фрижидери, фенови, пегле.

"Највећи потрошачи електричне енергије су они који служе за грејање ваздуха и воде. То су бојлер, веш-машина која пуно енергије троши за загревање воде, то су и сви процеси кувања или сви процеси загревања ваздуха", рекао је професор.

У овој категорији, каже професор, клима-уређај није велики потрошач енергије, чак је и препорука да се користи у прелазном периоду.

Што се тиче веш-машина, не треба ићи са високим температурама приликом коришћења, зато што су данашњи детерџенти довољно јаки и на нижим температурама. 

Енергетски вампири

Међутим, постоји један термин, енергетски вампири, уређаји који су константно укључени и троше струју. Ту су рутери, разни бежични уређаји, рачунари и телевизори који раде у стандбај моду.

Искључивањем тих уређаја у периоду када их не користимо, каже професор Бањац, можемо да уштедимо неких пет одсто енергије, што је довољно да се уђе у прву категорију уштеде, да се добију субвенције.

"Сада да ли је то баш могуће, да ли нам то нарушава комфор, то је питање, али наравно телевизоре и рачунаре свакако треба потпуно искључити са мреже", рекао је Бањац.

Кућни послови по јефтинијој струји

Још се више исплати када све кућне послове обављамо када је јефтинија тарифа. Међутим, она не почиње у исто време за све потрошаче.

Они који живе у Војводини на јефтиније киловате могу да рачунају од 23 сата до седам ујутру.

У Београду тај термин је од поноћи до осам ујутру, док у централној Србији потрошачи јефтинију тарифу могу да користе од 22 до шест ујутру.

Препорука је да се тада користе посебно веш-машине, машине за прање судова које имају одложени старт, јер је струја јефтинија четири пута.

"Основно је да се струја што више користи ноћу, да се користи за оно што је најпотребније, да се купују енергетски ефикасни уређаји, посебно они који дуго раде, а да се, наравно, правилном употребом и даље смањи потрошња енергије", рекао је професор Бањац.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво