Још девет дана за пријаву за прикључење нелегалних објеката на комуналну инфраструктуру – шта после добијања решења

Само још девет дана остало је до 15. октобра када се завршава пријава за прикључење нелегалних објеката на комуналну инфраструктуру. Рок, како тврде у ресорном министарству, неће бити продужаван. Поручују и да ће комунална предузећа сада имати мање толеранције и да ће сигурно гасити нелегалне прикључке.

Услове живота достојног човека у 21. веку до сада је у Србији затражило око 13.000 људи. Процењује се да је нелегалних објеката, прикључених непрописно на комуналну мрежу много више.

Јединствена прилика, према речима ресорног министра, легално прикључење на комуналну инфраструктуру нелегалних објеката, предвиђено је изменама и допунама Закона о планирању и изградњи како би се људима који годинама имају проблем са струјом, водом или гасом омогућио нормалан живот.

"То је прилика која је дата сада, сви они који то не буду урадили наравно да ће се наћи под санкцијама предузећа, уколико имају нелегалне прикључке, тако да је моја молба и мој апел свима који имају, који су се прикључили, који немају прикључке, а живе у нелегалним објектима са својим породицама, а немају другу некретнину, да искористе ових девет дана, попуне пријаву и стекну право да се прикључе", рекао је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Још девет дана за пријаву

Последњи дан за пријаву је 15. октобар и рок неће бити продужаван. После пријаве у општинама и локалним самоуправама добија се решење којим се подноси захтев у комуналном предузећу: електродистрибуцији, водоводу, канализацији или локалној топлани.

После плаћања прикључка - следи прикључење. Динамика прикључења, напомињу надлежни, зависиће од техничких капацитета комуналног предузећа.

"Ми у општини размишљамо да направимо канцеларију која би била спона између грађана и јавно комуналних предузећа зато што очекујемо велики притисак, додуше иде и зима, и људи ће тражити те могућности. Само да убрзамо поступак и онолико колико је могуће и да знају шта све треба да прикључе јер људи треба да поднесу и захтев и у том захтеву колику снагу струје траже и тако даље, и нисам сигуран да су људи сви едуковани за то", навео је Гаврило Ковачевић, председник Градске општине Земун.

Без толеранције на нелегалне прикључке

Весић упозорава да ће комунална предузећа сада сигурно гасити нелегалне прикључке.

"Сада су имали неку толеранцију зато што ти људи нису имали други начин да се прикључе, сада када им је дата законска могућност више нема разлога да буду толерантни према онима који су се нелегално прикључили и који не искористе ову шансу која је дата", истакао је Весић.

Тачан број нелегалних објеката у Србији се не зна, процењује се да их у Београду има око 50.000, а у Kрагујевцу рецимо око 30.000. Kолико је заиста оних који желе да реше проблем и прикључе се на комуналну инфраструктуру, знаће се за девет дана.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара