Селаковић најавио изградњу споменика Милунки Савић на Вождовцу

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић најавио је на обележавању 50 година од смрти Милунке Савић у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, да ће на општини Вождовац, где је она провела последње деценије свога живота, уз помоћ општине и удружења, и уз покровитељство председника Александра Вучића, бити подигнут споменик тој знаменитој жени.

Никола Селаковић је нагласио да Милунка Савић заслужује да има споменик у сваком месту у Србији и то не само у њеној родној Рашки, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Подсетио је да јој је споменик изграђен у Инђији пре пет година, где, како је рекао, вероватно никада није била, али да су људи препознали да та жена није само херој, већ је и систем вредности.

Министар је, говорећи о њеном животу и борби за Србију, указао да се о Милунки Савић може причати читаву вечност и додао да нема те љубави коју ова жена херој није показала, тако што је отишла у рат уместо брата њега како би сачувала њега и да се породично име не угаси.

Селаковић је рекао да је Милунка, борећи се за Србију и њену слободу код Куманова, Прилепа, Битоља, тек у бици на Брегалници, добила прву рану од дванаест, а да је за дванаест рана добила девет одликовања, чиме је показала своју љубав према отаџбини.  

Нагласио је да Милунка Савић никада није ништа тражила за себе, а када се борила, борила се за друге.

Селаковић је подсетио да је обновљена спомен-плоча њеног команданта Војводе Вука на Старавинском Вису, а да ће се обновити и споменици и гробови и Војводи Вуку и Воји Танкосићу и ђенералу Божидару Јанковићу на Новом Гробљу у Београду.

Церемонију одавања почасти и полагања венаца организовало је Удружење ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије