Усвојен предлог да лекар одобрава боловање до 30 дана

Влада Србије усвојила је предлог измена Закона о здравственом осигурању којим је предложено да изабрани лекар по правилу утврђује привремену спреченост за рад до 30 дана, уместо досадашњих 60 дана.

На данашњој седници, Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о здравственом осигурању којим је предлажено да изабрани лекар по правилу утврђује привремену спреченост за рад до 30 дана, уместо досадашњих 60 дана, а да након тога, привремену спреченост утврђује првостепена лекарска комисија РФЗО-а.

Такође, како се наводи у саопштењу, остављена је могућност да изабрани лекар може да утврди привремену спреченост за рад и до 60 дана, и то код осигураника оболелих од малигних болести, оних који су привремено спречени за рад због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће, особа са инвалидитетом и код непосредно обављених хируршких интервенција, осим у случају када је та интервенција обављена у дневној болници.

Додаје се да ће предложеним изменама и допунама, питање утврђивања привремене спречености за рад бити рационалније и ефикасније уређено, а могућности злоупотребе значајно умањене, што ће допринети економичнијем располагању средствима обавезног здравственог осигурања.

У августу је првобитно, према најави министарке здравља Данице Грујичић, било предвиђено да лекари опште праксе одобравају до две недеље боловања, али је неколико дана касније председник Србије Александар Вучић рекао да ће боловање које одобре лекари опште праксе ипак бити могуће до 30 дана .

Влада је на данашњој седници усвојила и Предлог закона о буџету за 2024. годину, али и Предлог закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства и Предлог закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара