Др Куљић Капулица: Корона се није вратила, она је стално ту – болест сада није опасна

Вирусолог др Нада Куљић Капулица рекла је за РТС да коронавирус прави практично одређене промене, меандре, да би боље и лакше доспео до нашег организма и напао ћелију. Нове варијанте дају блажи облик болести, напомиње она. Одговорила је на питање да ли треба носити маске у продавницама и превозу.

Све чешће у превозу, продавницама, али и на улици, виђамо људе са маскама. Да ли корона поново показује своје лице и какво је оно овог пута.

Гостујући у Београдској хроници РТС-а, др Нада Куљић Капулица рекла је да се корона није вратила, она је стално ту, од када је кренула, и инфекције новог коронавируса теку.

"То што се догађа сада и што се повремено догађало је да се вирус еволуционо мења. Вирус прави практично одређене промене, да би боље и лакше доспео до нашег организма. То су те мутације, варијације, варијанте и подваријанте", напоменула је др Куљић Капулица.

Према њеним речима, вирус то прави само због тога да што пре дође до осетљивог организма.

На почетку је коронавирус имао лак посао

"На почетку, нови коронавирус имао је лак посао, с обзиром на то да је популација била имунолошки невина, није била у судару са вирусом, нисмо имали специфичну одбрану", каже она. 

Наводи да је вирус био без јарма, слободно је нападао људе. Како је одмицао ток пандемије, и како су људи оболевали, одређени део људи је стицао имунитет. 

"Стицао се имунитет и вакцином, тако да овог тренутка вирус има баријеру, мора да се бори са нашим организмом јер сви људи имају одређену дозу имунитета било од прележане болести, било од вакцине, с обзиром на то да је маса људи у свету добила вакцину – значи има одређену дозу имунитета", објаснила је др Куљић Капулица.

Вирус прави меандре

На постављено питање да ли сада постоји имунитет код људи, одговара потврдно и додаје да не мора бити имунитет у виду антитела, има и других видова имунитета, и због тога вирус мора да прави кривине, меандре, подваријанте, да се мења како би могао да инфицира нашу ћелију. 

Све оно што се сада догађа и што се догађало у протеклом периоду је практично маневар вируса, један од механизама вируса је како да инфицира ћелију, да се мења, појашњава она. 

Код овог вируса мења се онај део који се директно везује на наше рецепторе – "С" протеин, део вируса који се директно везује на ћелију. 

Региструјемо варијанте које су означене словима алфа, бета, гама, делта, онда је дошао омикрон и он се задржао. 

Лакши пренос, блажа клиничка слика

Др Куљић Капулица каже да се морају изучавати промене, да се види какве ће промене бити на нашем организму.

"Постављамо питање каква је болест коју ова варијанта доноси. Болест није опасна, тренутни период вируса је такав да он стагнира на одређеном степену патогености и све те варијанте дају блажи облик болести, мали број пацијената лежи у болници", рекла је др Куљић Капулица. 

Према њеним речима, тешке клиничке слике има мањи број пацијената. 

Даље наводи да се поставља питање да ли нове варијанте смањују дијагностичку ефикасност, да ли су тестови према коронавирусу ефикасни или се због мутација догађа да тестови нису исправни. 

Питање је и да ли мутације делују на ефекат антивирусне терапије.

Ток вируса

Говорећи о току вируса, испричала је оно што је прочитала. Један пацијент који је три пута боловао од коронавируса написао је на Твитеру: први пут кад сам имао корону хтео сам да умрем, други пут је било као грип, а трећи пут нисам ни размишљао о томе. 

Ношење маски у продавницама

Др Куљић Капулица каже да све у животу треба радити са мером, па и ово. У болницама треба да се носе маске и због других инфективних агенаса, истиче она.

Одговарајући на питање зашто људи носе маске у продавницама, у превозу каже да је то индивидуални избор пацијента а исто тако страх код неких људи је посебно заступљен и на то се не може утицати.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво