Црвено-бела акција – бесплатна карта за утакмицу добровољним даваоцима крви

Институт за трансфузију крви располаже у овом моменту са једноиподневним резервама крви. На стадиону "Рајко Митић" данас се може дати крв од 10 до 18 часова. У првом делу акције, који је спроведен јуче, скоро 300 навијача и симпатизера дало је крв.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви рекла је за РТС да је та институција почела с редом регуларно у седам часова, али је указала на данашњу акцију добровољног давања крви на стадиону Црвене звезде.

"Акција коју бисмо посебно нагласили јесте на стадиону 'Рајко Митић': Црвено-бела крв, од 10 до 18 часова. То је други део акције. Јуче је био први део акције и скоро 300 навијача и симпатизера црвено-белих је донирало крв", напомиње Кнежевићева.

Бесплатна карта за утакмицу са Јанг бојсима

Сматра да ће данас бити још бољи одзив јер је почетак радне недеље јер можда многи нису били током викенда ту и имали прилику да дођу.

"Тако да смо данас тамо до 18 часова и оно што је важно је да сви они који дају крв добијају карту за важну утакмицу која се игра у среду против Јанг бојса у 21 сат на стадиону и то за западну трибину", рекла је она.

"Позивамо све људе добре воље да изаберу локацију која им одговара, ево данас у Институту или на стадиону", рекла је Кнежевићева.

За колико дана има залиха крви

"У овом моменту располажемо једноиподневним резервама. Јако дуго смо били на једнодневним резервама, скоро два месеца и прошла недеља је била коначно боља, односно прикупљено је око 1.800 јединица крви. То је оптимум који је потребан на недељном нивоу, али таквих недеља је потребно више. Потребан је континуитет да бисмо створили бар тродневну резерву крви, јер је онда стабилнија ситуација и то је веома важно за нормално функционисање целог здравственог система", истакла је Кнежевићева.

Што се тиче недостатка крвних група, каже да издваја нулту крвну групу, како позитивну, тако и негативну – то је крвна група у овом моменту која је најмање заступљена, али веома потребна.

Ко може да дâ крв

Крв може дати пре свега свака здрава одрасла особа од 18 до 65 година, код које се на дан давања крви утврди да давањем крви неће угрозити своје здравље, нити здравље особе која ће примити ту крв.

Ово је сезона алергија, респираторних инфекција, те особа мора бити потпуно здрава да би могла да дâ крв и да не конзумира лекове.

"Уколико је конзумирала одређене лекове кратко време, мора проћи бар седам до десет дана од завршетка терапије и наравно да нема неких тежих, хроничних, односно малигних обољења. То је онда трајна контраиндикација за давање крви", закључила је Кнежевићева.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара