Читај ми!

Romano Them, емисија Радио Београда слави 22 године постојања

Сваке вечери, у термину од 19.30, емитује се получасовна емисија на ромском и српском језику. Током свих ових година, скоро 8.000 пута, наше слушаоце информисали смо о темама и догађајима везаним за ромску заједницу, не само у Србији, већ и широм света. Поносни смо на овај јубилеј, тим пре што и наша кућа, Радио Београд, данас слави 99. рођендан. Радио Београд, први електронски медиј на Балкану, има изузетно живописну историју, која се пише и данас.

На дан рођења Радио Београда, 1. октобра 2001. године покренут је Свет Рома, и, већ дуже од две деценије свакодневно извештавамо о догађајима, актуелностима, емитујемо репортаже и интервјуе. Бавимо се темама из свакодневног живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице.

Преносимо вести о ромској заједници, и на специфичан начин сензибилишемо јавност за проблеме ове популације.

Редакција ове получасовне емисије припрема прегледе догађаја о Ромима са свих простора широм Планете. Припремамо и емитујемо приче из богате ромске културе, историје и традиције.

Наши слушаоци имали су прилику да кроз наше емисије чују како је изгледао пут Рома из Индије до Европе и са каквим су се све невољама и недаћама сусретали на том путу. Жеља нам је да приближимо културу заједнице која вековима живи поред нас а још увек је скоро невидљива.

Кроз приче о "Шест векова Рома у Београду“ или о познатим Ромима и Ромкињама упознали смо вас са мало познатим чињеницама везаним за ромску популацију. Са таласа Првог Програма Радио Београда могли сте да чујете да ромско порекло имају и Чарли Чаплин, Јул Бринер, Елвис Присли, Ава Гарнер, Ђанго Рајнхарт и многи други…

Оно што је такође особеност нашег Света Рома је и да је свака емисија проткана ромском музиком, како са ових простора, тако и из читавог света.

Јубилеји и рођендани су важни, са једне стране, јер је то прилика за славље и сумирање резултата, а са друге, јер потврђују да нешто што траје толико година има квалитет и сврху. Надамо се да ћемо се још дуго дружити.

четвртак, 30. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије