Читај ми!

Вршњачко насиље – пут од повреда које ће трајно обележити нечији живот до школских васпитних процедура

После инцидента који се догодио у Основној школи "Бора Станковић" на Вождовцу, 13-годишњи дечак је завршио у болници са повредама које ће му трајно обележити живот. Дете је још под лекарским надзором, али и када лекари дозволе, не жели да се врати у школу где га је вршњак претукао. "У свакој појединачној ситуацији насиља поступају школе, а Министарство прати поступање школе и пружа подршку", саопштило је Министарство просвете поводом овог случаја.

Инцидент се догодио на 6. септембра на игралишту испред ОШ "Бора Станковић" на Вождовцу.

"Догодило се вршњачко насиље над мојим дететом, где је он отишао са својим другарима да игра фудбал. Међутим, другари су се разишли, а он је остао да крене на свој тренинг ватерпола. У том тренутку су наишла деца из другог дела Бањице које су га прво вређала, малтретирала, отела му фудбалску лопту и испуцавала ту лопту више пута. Инсистирали су да им дâ рачун за ту лопту", наводи мајка дечака.

Додаје да су му онда ту лопту испуцали на улицу, где је дошло до шамарања.

"Jедан од тих дечака га је ошамарио, оборио на под, шутирао, газио до те мере да смо ми, наравно, заглавили у Тиршовој ту ноћ", објашњава мајка дечака.

Школа: Инцидент се догодио када није било наставе

Инцидент се догодио, такорећи, на почетку школске године. Директорка школе потврђује да је до инцидента дошло.

"Инцидент се догодио 6. септембра 2023. године у 19.30, када није било наставе у школи. Настава за ученике старијих разреда завршава се у 14 часова. По сазнању о овом догађају, школа је обавестила Школску управу и Министарство просвете. Одржан је састанак Тима за превенцију насиља, злостављање и занемаривање ученика. Тиме је покренута процедура појачаног васпитно-дисциплинског рада са учеником који је извршио насиље", истиче се у саопштењу школе.

Истичу и да је васпитно-дисциплински поступак још у току, а да школа поступа по законским процедурама у случајевима вршњачког насиља.

"У циљу превенција насиља одржани су родитељски састанци, као и предавања представника МУП-а у свим одељењима седмих разреда", наводи се у саопштењу.

"Креће пакао у нашој породици"

Што се тиче процедуре, тврде да су се надлежни држали прописа. Ипак, родитељима повређеног дечака то није утеха.

"Ту креће пакао у нашој породици, где ми више не знамо ни шта је исправно, ни шта треба да урадимо, ни како треба да се понашамо, да идемо два пута недељно код психолога, два пута недељно код психијатра, што одвојено, што заједно, што водимо дете. Јако је тешко чекати пет дана контролни скенер, где ви чекате да видите да ли је дете у реду, није у реду, да ли има неких додатних последица", каже мајка дечака.

"Морам да напоменем да он има ужасне модрице, нагњечења стомака, ужасне модрице на препонама и наравно на глави", додаје мајка.

Министарство просвете: У свакој појединачној ситуацији насиља поступају школе

О овом случају огласило се и Министарство просвете.

"Школа је против ученика који је вршио насиље покренула васпитно-дисциплински поступак који је у току, док је за ученика који је претрпео насиље израђен план заштите и пружа му се подршка од стране свих запослених и стручних сарадника у циљу превазилажења целокупног искуства", наводи се у саоштењу Министарства.

Такође, додају, одржани су састанци са родитељима, а за наредни период предвиђене су појачане превентивне активности са свим ученицима.

"У свакој појединачној ситуацији насиља поступају школе, а Министарство прати поступање школе и пружа подршку", закључује се у саопштењу.

понедељак, 15. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару