Читај ми!

Рад од куће и неопрезност компанија хакери све чешће користе за сајбер нападе

Током прошле године од куће је радило више од 180.000 запослених, што је изазвало и нове врсте хакерских напада. Безбедност информационих система, мобилних уређаја и платних картица, неке су од тема међународне Конференције "е-Сигурност", која је почела у Београду.

Алатке за приступ удаљеним рачунарима и серверима, којима се служе запослени приликом рада од куће, хакери све чешће користе за нападе. У првих девет месеци у Србији се бележи пораст од 93 одсто такве врсте напада у односу на прошлу годину, показују подаци.

"Током пандемије коронавируса велики број компанија је оставио своје ресурсе који се налазе на страни интернета отвореним и доступним за приступ својим запосленима. Нажалост, нису примењене адекватне мере на заштити таквих система", истиче Срђан Радосављевић из "Касперског Србија".

За напад на личне податке хакерима је најчешће довољна само имејл адреса. Од почетка године знатно је увећан и један од најопаснијих облика напада – рансомвер.

"Рансомвер је када неко закључа податке на вашем рачунару и не можете да им приступите док не платите одређени износ који је најчешће у криптовалути. Имамо различите врсте фишинга, може бити везан за СМС поруке или да вас неко зове телефоном и каже да сте добили нешто. То је драстично напредовало", објашњава професор Игор Франц, стручњак за сајбер безбедност.

У области сајбер безбедности издваја се неколико трендова који утичу на информационе системе – први је недостатак стручњака за ИТ безбедност.

"Свест се мења, компаније су све више свесне да је потребно да увећају улагања у саму заштиту информационих система", наглашава Радосављевић.

Крађа података највећи је савремени корпоративни проблем у области безбедности, а готово сви напади на велике информационе системе су финансијски мотивисани.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво