Читај ми!

Радојевић Шкодрић за РТС: Вакцине против грипа стигле у Србију, током следеће недеље у свим домовима здравља

У Србији расте број позитивних на коронавирус. Чекаонице су пуне и због других инфекција. Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је за РТС да су вакцине против грипа стигле у Србију и да ће током следеће недеље бити доступне у свим домовима здравља. Истакла је и да ће до краја године бити објављена нова листа иновативних лекова.

Сања Радојевић Шкодрић наводи да су вакцине против грипа јуче стигле у Србију и да се ради о четворовалентним вакцинама произвођача "Абот" из САД.

"Укупан број доза које смо купили је 364.500, од тога су највећи број четворовалентне, а 20.000 су 'Торлакове' тровалентне вакцине. Вакцина ће сада бити дистрибуирана заводима за јавно здравље и током следеће недеље ће бити у свим домовима здравља", рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Истакла је да ће стручњаци рећи када је најбоље време да се грађани вакцинишу против грипа, али да је важно да вакцина буде доступна.

Сања Радојевић Шкодрић је објаснила и ко има право да се вакцинише против грипа о трошку државе.

"То су сви старији од 65 година, све труднице, деца старија од шест месеци која имају хронична обољења, чланови породице свих оних који из неког здравственог разлога не могу да приме вакцину, као и сви они који су смештени и запослени у геронтолошким центрима", навела је Радојевић Шкодрићева.

Подсетила је да је вакцинација против грипа била од помоћи током пандемије коронавируса, пошто су, како је рекла, они који су били вакцинисани против грипа имали бољу клиничку слику када су оболели од ковида.

ХПВ вакцину примило 26.000 младих

Говорећи о ХПВ вакцини, директорка РФЗО је навела да је од јуна прошле године омогућено да се сви млади од 9 до 19 година вакцинишу о трошку Фонда.

"Она је јако важна и за мушки пол, који су не само преносиоци него, такође, као и женски пол, могу да добију карцином, само у каснијој животној доби", навела је Сања Радојевић Шкодрић.

Истакла је да је карцином грлића материце један од водећих карцинома у Србији и да је, после карцинома дојке, други по учесталости изазивача смртности код жена.

Вакцинисано је 26.000 младих, а како је рекла директорка РФЗО, нису задовољни тим бројем. Додала је да су млади свесни опасности од ХПВ вируса, али да би требало више радити на томе са њиховим родитељима.

Нова листа иновативних лекова до краја године

Говорећи о иновативним терапијама, Сања Радојевић Шкодрић рекла је да је у последњих шест година на листу стављено 80 иновативних лекова, а да је од 2007. до 2015. на исту листу стављен 21 лек.

Истакла је да је 2023. године за иновативне лекове издвојено 5,8 милијарди динара, док је у претходном периоду, како је рекла, за такве лекове издвајано мање средстава.

Директорка РФЗО је навела да ће до краја године бити објављена нова листа иновативних лекова.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу