Читај ми!

Равномерни регионални развој кључан за уравнотежену развијеност појединих делова Србије — како до њега

Након осам година мера и програма први пут је заустављен раст неједнакости у развијености региона Србије, кажу у Влади. Смањена је разлика између најразвијенијег Београдског округа и на пример Пчињског. Међутим, разлике су и даље велике, а резултат тога је да се становништво исељава, а ресурси остају неискоришћени.

Свака друга компанија и сваки четврти предузетник су у Београду и произведе 40 одсто БДП-а Србије. И док у другим крајевима углавном опада број становника, у главном граду расте, а у привреди предњаче информационе технологије, индустрије здравства и услуге.

"Грађани Београда зато и очекују с правом бољи квалитет живота, очекују бољи квалите ваздуха, мање саобраћане гужве, бољу безбедност, боље снабдевање водом, приступ канализационој мрежи, јавном превозу, адекватном становању. Очекују и бољу партиципацију у одлучивању о важним питањима урбанистичког и инфраструктурног развоја", каже Видосава Џагић из Привредне коморе Београда.

Деценијама је разлика у развијености различитих крајева у Србији расла. Од 2015. године то се мења, кажу у Влади и додају да је заустављен раст неједнакости.

"Србија је од 2015. повећала ефикасност инвестиција два и по пута. Поред тога ће бити отварање нових радних места, подстицање динамичких брзорастућих предузећа која су окосница регионалног раста и развоја, који могу повући читав регион ка једном расту, али оно што је посебно важно јесте улагање у истраживање развој и иновације и паметну специјализацију", наводи Един Ђерлек, министар задужен за равномерни регионални развој.

Четири стуба специјализације

Та специјализација почива на четири стуба: храна за будућност, информационе технологије, машине и производни процеси, креативна индустрија. Пут до нових радних места су и вештачка интелигенција и научно технолошки паркови.

"С обзиром да се технологија развија брзином светлости то су сада то су сада радна места са интензивним знањем. Значи, не интензивно радна него заиста нова радна места која креирамо са неком новом снагом, новом памећу и самим тим постајемо компететивнији на глобалном тржишту", каже Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

Зарад смањења разлика у развијености региона уз више прилика за посао и боље путеве надлежни најављу улагање и у културне установе, дечија игралишта и спортску инфраструктиуру.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу