Читај ми!

Преминуо Никола Мирков, дугогодишњи директор РТС-а

Преминуо је дугогодишњи директор Радио-телевизије Србије Никола Мирков.

Никола Мирков је рођен у Београду 1947. године. Након завршетка Економског факултета почео је да ради у Радио Београду – најпре као новинар, а потом као уредник "Новости дана", "Дневника" и "Радиоскопа".

Истовремено је на телевизији сарађивао у образовном и спортском програму.

За уредника "Програма 202" изабран је 1979. године, а три године касније прешао је на телевизију на место уредника Забавно-рекреативног програма.

Убрзо се вратио Радио Београду и крајем 1985. именован је за главног и одговорног уредника Првог програма Радио Београда. Од маја 1990. до августа 1991. био је директор Радио Београда.

Тада је са неколико најближих сарадника смењен из политичких разлога и принуђен да напусти РТС, а убрзо и земљу због притисака и прогона.

Након три године, вратио се у земљу и радио као слободни новинар у "Медија центру". За словеначки лист Дело писао је приказе најзначајнијих домаћих књига.

У јулу 2001. након девет година вратио се у РТС на место уредника Културно-уметничког програма. Године 2006. први пут је изабран за директора Телевизије Београд.

За вршиоца дужности генералног директора РТС-а изабран је у октобру 2013. године, након смрти Александра Тијанића. Водио је нашу кућу до маја 2015. године.

Оснивач је Галерије РТС-а, покретач "Културног дневника", "Малог дневника" намењеног деци и документарног серијала "Заборављени умови". До пре неколико месеци, док га болест није спречила, био је председник Савета за ликовно стваралаштво и Издавачког одбора РТС-а.

Никола Мирков је био један од данас ретких свестраних ерудита ренесансног кова, поштовалац и познавалац уметности, ретких књига и љубитељ историјских тема.

Као оснивач Галерије РТС-а допринео је да она данас постане јединствен културни, уметнички и образовни центар РТС-а и српске престонице.

Био је културни радник који је са поносом умео да нагласи да је годинама био препознат и као професионалац у стоном тенису.

Са супругом Горданом провео је животни век, а иза њих је остала кћерка и унуци Александар и Алекса.

Сахрана Николе Миркова обавиће се у кругу породице.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво