Читај ми!

Кампања "Вози одморан" даје резултате – проценат смртности у саобраћају смањен 37 одсто

Током јула и августа забележен је најмањи број страдалих у саобраћају од када се води статистика: погинуле су 74 особе – 43 мање него прошле године, речено је на представљању резултата кампање "Вози одморан".

Младом и талентованом осамнаестогодишњем фудбалеру Милану Срдићу тренутак непажње у саобраћају потпуно је променио живот.

Свакодневица у инвалидским колицима навела га је, каже, да упише Саобраћајни факултет и да се посвети безбедности како би што мање људи прошло као он.

"То је секунд непажње, секунд непромишљености, возио сам мотор без заштитне опреме, пао сам с мотора, ударио у банкину, леђима у бандеру, поломио сам кичму, био сам на ивици. Био сам четири пута реанимиран, враћан у живот и када вам Бог да другу шансу за живот, гледате да је искористите максимално“, каже Милан Срдић из Агенције за безбедност саобраћаја.

Након два и по месеца кампање "Буди одморан", проценат смртности у саобраћају смањен је 37 одсто.

"До данашњег дана 324 особе су изгубиле живот. У години када је била корона, кад је било затварање саобраћаја месец и по дана – те године, до данашњег дана смо имали 347 изгубљених живота. Дакле, више те године, када је 45 дана био затворен саобраћај. То нам говори колико смо добар резултат постигли, нисмо задовољни док се иједан живот изгуби у саобраћају“, рекао је в. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.

"Дефинитивно морамо много више да радимо што се тиче превенције. До данашњег дана смо преко 780.000 прекршајних пријава поднели, тј. открили у саобраћају, што је историјски велики број прекршаја, тако да и даље имамо одређене учеснике у саобраћају који не поштују саобраћајне прописе или грубо крше прописе“, каже Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције.

Следећи корак је прављење националне стратегије за безбедност саобраћаја, чији ће циљ бити да број погинулих, како кажу, не прелази 474 годишње.

недеља, 24. септембар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"