Читај ми!

Кад можемо очекивати 5Г мрежу у Србији и да ли она стварно шкоди људима

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић наводи за РТС да је наредне године могуће увођење 5Г мреже у Србији, од које би сви грађани наше земље имали користи. Истиче да је 5Г мрежа безбедна, и да користи исти фреквентни опсег као и 4Г мрежа.

Наредних дана почиње јавна расправа о правилнику о 5Г мрежи, а после тога креће надметање за доделу фреквенција. Аукција за 5Г мрежу била је заправо и пре три године актуелна међутим тада је речено да није можда прави тренутак.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић наводи за РТС да је до увођења 5Г мреже у Србији потребно неколико корака, те да је први направљен ове године када је парламент, на предлог Владе, усвојио Закон о електронским комуникацијама који дефинише постојање тих мрежа следеће генерације и обавезу да свим грађанима обезбедимо брз и сигуран интернет.

Други корак је правилник који је од следеће недеље на јавној расправи.

"Постоји добар разлог зашто је сада рекао бих прави тренутак да полако кренемо у припрему за 5Г мрежу, очекујући да до краја 2024. дакле наредне године добијемо и прве кориснике. Један од битних разлога што нисмо раније је тај што нисмо у смислу закона и подзаконских аката били спремни. Наиме, ове године смо донели закон о електронским комуникацијама. У априлу је Народна скупштина усвојила овај закон и он је базични закон о телекомуникацијама који дефинише ову област и у складу са тим законом наредне недеље очекујем да на јавној расправи буде правилник који ће ближе одредити како ћемо радити ту 5Г аукцију", каже Јовановић.

Које су предности 5Г мреже

Што се тиче предности 5Г мреже и шта ће то донети грађанима Србије министар Јовановић је рекао да ће од ње сви имати користи - и грађани и привреда.

Две ствари су битне са техничке стране. У односу на 4Г мрежу, 5Г мрежа омогућава много веће протоке када је у питању интернет, који је кључан појам у модерним телекомуникацијама. Друга битна ствар је што је кашњење преноса података у тој мрежи практично сведено на минимум.

"Имамо добру 4Г мрежу и имамо одлична три мобилна оператера који се такмиче на тржишту. Република Србија је поставила такве услове, такву тржишну трку да ми извлачимо максимум из 4Г мреже. Оно што је специфичност 5Г мреже је да има много веће протоке и да је кашњење у тој мрежи практично занемарљиво. То значи да је она много више применљива у индустрији, у привреди, у развоју, иновацијама, науци, технологији, а рекао бих мало мање је значајна за грађане који већ сада са 4Г мрежом могу да прате и телевизијске канале и видео стримове", наводи министар.

Указује да ова мрежа такође омогућава управљање роботима у индустрији.

"Дакле није само умрежавање и коришћење сигнала за потребе грађана и људи, већ машине, роботи, велики индустријски системи, погони, луке, користе сада 5Г мрежу и захваљујући том минималном заправо скоро никаквом кашњењу у 5Г мрежи могуће је управљати и роботима и машинама", каже Јовановић.

Ко ће сносити трошкове

Указује да ће се правилником дефинисати постепена имплементација, те да ће мобилни оператери морати да замене своје базне станице и да подигну један већи број њих него што их сада има.

"Мада велики број базних станица је и спреман за 5Г мрежу, то ће бити њихова инвестиција, а ми ћемо правилником дефинисати да се у првој години покрију само највећи градови - Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Суботица, у следећој години наредних 20 великих градова, иза тога ћемо форсирати покривање путне инфраструктуре, железничке инфраструктуре, аеродрома, туристичких места, а наравно наметнућемо обавезу будућим оператерима 5Г-а да покрију и оне најсиромашније општине да бисмо показали да та 5Г мрежа може да дође до њих", каже министар.

Указује да је према неким проценама потребно око 6.000 базних станица за потпуну покривеност.

"Они ће сносити трошкове изградње и ту треба да кажемо грађанима да неће имати никакве додатне трошкове. Једноставно напредак науке и технологије и мрежа иде у том смеру да ће то бити трка мобилних оператера, да ће налазити нове изворе и нове услуге како ће финансирати изградњу тих мрежа. А грађани ће моћи да наставе да користе и 4Г", каже Јовановић.

Да ли ће грађани моћи да користе 5Г мрежу на свим мобилним телефонима?

Указује да је мобилни телефон предуслов да се користи 5Г мрежа.

"Неки од апарата које користе наши грађани су већ спремни за 5Г мрежу. Мислим да је процена да су то они мобилни апарати који се већ четири, пет година производе. Само у изузетним случајевима ће морати да се мењају картице. Дакле, битно је да грађани неће имати никакве додатне трошкове и да ће постепено технологија наметнути то да добијају нове 5Г апарате", каже министар.

Које предрасуде прате 5Г мрежу

5Г мрежу прате различите предрасуде од тога да слаби имунитет, да су вакцинама заправо усађени чипови којима се уз помоћ 5Г мреже прати кретање итд.

"Било је много теорија завере, нарочито током ковида - да се кроз вакцине заправо људи чипују и да ће 5Г мрежа управљати људима. Али да ставимо те приче са стране, јасно је да је 5Г мрежа безбедна, да користи исти фреквентни опсег као и 4Г мрежа. Ми смо радили и студије које је радио Електротехнички факултет у Београду и мисија ОЕБС-а у Србији. А оно што је битно је да наш Правилник који дефинише ниво нејонизујућег зрачења у Србији прописује ниво који је сто пута мањи него у Европској унији. Тако да наши грађани могу да буду потпуно мирни", каже Јовановић. 

Отворена јавна расправа о медијским законима

Министар је указао и да је у току јавна расправа о два базична медијска закона – Закону о јавном информисању и медијима и Закону о електронским медијима.

"Веома је интересантно да имамо на јавној расправи коначно два медијска закона. То су темељни закони, базични закони у овој сфери, које смо заједно радили са новинарским и медијским удружењима. Имали смо први округли сто у Београду. Наредне недеље, у среду и у Нишу, позивам све заинтересоване да дођу", поручио је министар.

Цело гостовање Михаила Јовановића можете погледати у видеу на почетку текста. 

петак, 19. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару