Читај ми!

"Мигови" Војске Србије на аеромитингу поводом 100 година авијације у Северној Македонији

Припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије учествовали су на аеромитингу на аеродрому "Стенковец" код Скопља, који је организовао аероклуб "Скопље" поводом обележавања 100 година од оснивања клуба и 100 година постојања авијације у тој земљи.

У динамичком делу приказа учествовала су два вишенаменска борбена авиона "миг-29" и школски авион "ласта" Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (РВ и ПВО) Војске Србије, а посетиоци су имали прилику и да виде вишенаменски хеликоптер "Х-145М".

"Мигови" Војске Србије, који су долетели са војног аеродрома "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу, представили су се присутнима делом маневара у хоризонталној, косој и вертикалној равни у саставу пара на максималним и форсажним режимима на одушевљење публике, која је аплаузом поздравила чуваре српског неба.

Ово је уједно било и прво учешће авиона "миг-29" Војске Србије на једном међународном догађају овог типа.

Посада "ласте" приказала је део маневарских могућности овог школског авиона који представља важну карику у обуци кадета Војне академије, будућих пилота.

Вођа делегације српских ваздухопловаца начелник штаба Команде РВ и ПВО бригадни генерал Гордан Павловић истакао је да су овакве манифестације сјајна прилика да се српски пилоти, техничари и техника представе на једном међународном догађају који окупља љубитеље летења и да размене постојећа, али и да стекну нека нова искуства.

"За нас је значајно што смо на овом аеромитингу, јер учествовање на оваквим манифестацијама је значајно за промовисање нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и за приказ наше оспособљености", рекао је генерал Павловић.

На данашњем празнику летења у Скопљу, у динамичком делу, учествовало је око 30 ваздухоплова различите намене, док је више од 40 летелица било приказано у статичком делу програма.

недеља, 24. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"