Читај ми!

Храбре шкотске жене лечиле су српске војнике у Великом рату – одата почаст у Младеновцу

Елси Инглис је била шкотска лекарка која се истакла својим радом у Србији у току Првог светског рата. Док се 1915. године Србијом ширила епидемија тифуса, она оснива прве ратне болнице, а једна од њих се налазила и у Младеновцу. Сваке године, код спомен-чесме "Црквенац", одаје се почаст мисији храбрих шкотских жена.

У јесен 1915. године, на месту на којем се налазила Друга резервна младеновачка болница, саграђена је чесма у знак захвалности и сећања на санитарну мисију шкотских жена у Србији и њеног оснивача др Елси Инглис, које су несебично пружале медицинску помоћ и негу, како рањеним српским војницима тако и оболелом становништву.

Прилику да на том месту одају почаст чувеној лекарки, имали су и чланови удружења потомака и поштовалаца Елси Инглис.

"Мој прадеда је као добровољац у рату, помогао је српским војницима у околини Врања, и тамо је два дана пред повратак кући преминуо од тифуса. Тужно је што у Британији готово нико не зна за Солунски фронт, ни ја нисам знала све до сада. Хвала вам много што чувате сећање на ове жене, волим српски народ", рекла је Каул Пол из Нотингема.

"Научила сам много тога и све те нове информације носим са собом у Единбург, Шкотску, одакле и потичу све ове жене. Ово је био величанствен пут, захвална сам свима на топлој добродошлици", истакла је Фиона Гарву из Единбурга.

Гости из Шкотске су у Србији већ неколико дана. Посетили су Ниш, Kрагујевац и Врање, а остатак пута их води у Ваљево и Шабац. Kако кажу, највећи утисак на њих оставља чињеница да се сећање на те храбре жене и даље негује у Србији.

"Оне не верују како после 100 година, наш народ овде, не само у градовима, него и мештани по селима, још увек иду на те гробове и чувају и сваке године дају помен, да се не забораве, и када се врате у Шкотску, тамо неће веровати да нису заборављене овде, како су нажалост заборављене у Шкотској и Великој Британији", рекао је вођа пута Ник Илић.

"Људи као што је била докторка Елси Инглис су најснажнија веза између Србије и Британије и путоказ солидарности, разумевања, подршке на којима можемо да градимо чак и чвршће односе у будућности", навео је Едвард Фергусон, британски амбасадор у Србији.

Елси Инглис је због својих доприноса 1916. године постала прва жена одликована орденом Белог орла, што је највиши орден који Србија додељује. Kако је најављено из британске амбасаде, она је и прва жена која ће ускоро, на главној улици у Единбургу, добити бронзани споменик.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво