Читај ми!

Правила у путничком промету - шта све нисам знао, а морао сам да знам

Количина акцизне робе коју путници могу да носе као део свог личног пртљага ограничена је свугде у свету, без обзира на то колико родбина у иностранству била бројна или личне потребе велике.

"Нисам знао да треба да пријавим цигарете које сам купио за многобројну родбину у Немачкој", објаснио је 37-годишњи путник једног аутобуса на Градини, када су цариници 13. септембра 2023. године приликом контроле у његовим коферима и ранцу пронашли, ни мање ни више, него скоро 10.000 цигарета марки "карелија" и "собрање".

На сличну идеју су пре неколико дана пре тога дошла и двојица путника који су имали намеру да се укрцају на лет за Лондон на аеродрому "Никола Тесла". Они су у свој ручни пртљаг успели да запакују чак 17.000 цигарета марке "Малборо".

Подсећање за све који не знају или су заборавили: количина акцизне робе коју путници могу да носе као део свог личног пртљага ограничена је свугде у свету, без обзира на то колико родбина у иностранству била бројна или личне потребе велике.

"У највећем броју случајева буде: 'нисам знао да треба да пријавим' или 'заборавио сам да сам и то спаковао', 'не знам одакле то ту', 'није моје, понео сам за друга', колико има начина кријумчарења, толико има и изговора. У таквим ситуацијама путници углавном покушавају да оправдају своју улогу у томе, али оног момента када будете ухваћени у кријумчарењу оправдања више нема", кажу искусни службеници са границе.

У личном пртљагу путника се не сме наћи ни роба трговачког карактера. Део личног пртљага могу бити све ствари које су путницима потребне за време путовања, што не значи да путник може да каже да му је за период од 15 дана било, на пример, потребно скоро 150 комплета тренерки.

Управо се то догодило 14. септембра на београдском аеродрому када је из Букурешта допутовао путник у чијем су пртљагу цариници током контроле затекли 99 тренерки марке "пума", 30 марке "поло", 10 марке "адидас" и 5 марке "лакоста".

Такви случајеви се, без обзира на изговоре путника, третирају као покушај кријумчарења ради даље препродаје. Исто се односи и на случајеве када путници у сред лета у пртљагу носе, на пример, бунде, пошто лични пртљаг мора да буде у складу са природом и дужином трајања путовања, сезоном и сл.

Треба водити рачуна о томе да се ограничења не односе само на акцизну робу, већ и на пренос новца или драгоцености, као и све вредније предмете купљене у иностранству.

Тако се 13. септембра на аеродрому Никола Тесла један путник нашао у прекршају, јер на улазу није пријавио нови лаптоп вредан преко 1.600 евра. Он је допутовао летом из Дубаија са новим уређајем који је због вредности морао бити пријављен.

Када је реч о техничким уређајима, као што су лаптоп, таблет или фотоапарат, они се такође третирају као део личног пртљага, али само уколико је реч о коришћеним, а не новокупљеним уређајима у иностранству за које се приликом уласка у нашу земљу плаћају увозне дажбине.

У случају да из земље износите вредан уређај са намером да се са њим и вратите, савет је да приликом изласка из земље такав уређај пријавите, да бисте добили потврду која ће вам у повратку служити као доказ да је тај уређај претходно из земље изнет.

Да би се непријатности избегле неопходно је да се путници пре путовања информишу о важећим прописима земље у коју путују, а када је реч о Србији препорука путницима je да се обрате цариницима кад год имају дилему да ли нешто треба или не треба пријавити.

Савесне путнике који робу пријаве, цариници ће упутити како да правилно поступе и избегну ризик да им оне буду привремено или трајно одузете. Наиме, уколико се ради  о пријављеној роби чија вредност не прелази 3.000 евра, дажбине могу да се плате и на лицу места.

Исто правило о обавезном пријављивању вредније робе важи и за транзитне путнике, којима Србија није крајње одредиште, већ кроз њу само пролазе. Такви путници одмах по пријављивању вреднијих ствари добијају потврду о томе, на основу које ће моћи без икаквих проблема да изнесу поменуту робу из земље на неком другом прелазу.

Захваљујући међународној сарадњи и свакодневној размени информација са страним царинским администрацијама, није тешко издвојити путнике који са собом носе луксузне предмете које су управо купили у инстранству и претходно су за њих у другој земљи узели повраћај ПДВ-а.

Уколико се новокупљена роба одмах не пријави, већ је цариник током прегледа открије, путник се од тог тренутка налази у царинском прекршају и више нема могућности да се предомисли и плати царинске дажбине.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара