Читај ми!

Ристић : Дан заставе празник за понос и захвалност, пробој Солунског фронта оставио огроман траг у европској историји

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се у спомен на пробој Солунског фронта на данашњи дан пре 105 година. Историчар Дејан Ристић каже за РТС да данашњи дан треба да служи за понос и храброст оцењујући да је та генарација Срба оставила огроман траг и у европској историји, који се тешко може поновити.

Дејан Ристић истиче да је важно да Србија има Дан заставе као празник будући да је он у традицији старих европских народа којима припадамо.

"Постоји сећање на конкретан историјски догађај када се посебно славе и поштују грб, застава и химна, али и сопствена историја – оно што се десило на тај дан и у спомен на оне који су дали свој живот за слободу народа и земље", додаје Ристић.

Ристић сматра да је 15. септембар добро одабран за овај празник будући да је поред пробоја Солунског фронта пре 200 година рођен кнез Михаило.

Како каже, ово је дан за понос и за захвалност. За понос је пробој Солунског фронта, а за захвалност је храброст српског ратника и оружја које нам је донело слободу и независност.

Наглашава да је пробој Солунског фронта један од највеличанственијих тренутака у српској историји додајући да је његов прадеда погинуо у пробоју и да почива на Зејтинлику започевши тако ратнички низ у породици.

Сматра да је пробој Солунског фронта можда и последња велика битка Првог светског рата. Прва велика савезничка победа у рату била је Церска битка, а као последња, према Ристићу, јесте управо пробој Солунског фронта.

"То је било чувено ослобађање земље за само 45 дана које је у извештајима француског генерала Франше Депереа истакунуто кроз речи да 'француска коњица не може да стигне српску пешадију која хита у слободу'."

Сматра да су то епски тренуци за садашњост, а за неке можда и несхватљиви – јунаштво и спремност за жртвовањем, да се дâ и последњи атом снаге.

"То је генерација Срба која је оставила огроман траг како у националној тако и у европској историји какав ће тешко бити поновљен", каже Ристић.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара