Читај ми!

Словенија зауставила пошиљку српског краставца због присуства фунгицида металаксила

Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић потврдио је да је на граници са Словенијом заустављена количина од 18.000 тона свежег краставаца из Србије, јер су у њима пронађени остаци фунгицида металаксила.

"Свежи краставац из Србије је заустављен на граници са Словенијом, јер је у њему нађена супстанца фунгицид металаксил изнад дозвољене границе правилника", навео је Милосављевић.

Додао је да процес анализе још увек није завршен, прецизирајући да су колеге из Словеније радиле анализе у две лабораторије и да су добијени различити резултати.

"Једна алализа је показала веће количине ове супстанце од дозвољене границе, док је друга анализа показала њено присуство у границама. У овом тренутку ради се суперанализа у Словенији и очекујемо коначан одговор", наводи Милосављевић.

Због тога што је још увек процес анализе у току, како је додао, ова пошиљка краставаца из Србије није враћена назад.

"Од понедељка ћемо добити пуну информацију о томе шта се дешава, тражили смо и усмено да нам кажу о чему се ради. Видећемо на крају да ли ће краставци бити уништени или ће бити враћени назад. То све зависи од резултата суперанализе која је у току", навео је Милосављевић.

Фунгицид металаксил се користи против трулежи

На питање шта ће се десити, уколико се спорна пошиљка врати у Србију, објаснио је да ће она прво бити поново анализирана на самој нашој граници и да ће се на основу тих резултата одлучивати о мерама које ће бити даље предузете, односно да ли ће пошиљка бити уништена или ће се наћи на тржишу ако је потпуно исправна.

Поручио је и да је фунгицид металаксил, за који се каже да је пронађен у краставцима, супстанца која се користи против трулежи и да она није забрањена нити штетна, као и да је тако означава и ЕУ.

"Ми се сваке године усаглашавамо са ЕУ и једнаке су нам мере и границе када је реч о овим супстанцама", наводи Милосављевић и додаје да се, ипак, дешавају искакања приликом употребе тих средстава.

Према његовим речима, произвођачи и извозници из Србије морају да имају свест и прате што је дозвољено, јер ће у супротном бити кажњени за употребу свега онога што није и што је преко дозвољених количина.

"Препорука произвођачима је да се строго држе правила која су јасно прописана, како и на који начин да користе средства за заштиту биља", нагласио је он.

"Управа за заштиту биља кренула са појачаном контролом"

Објаснио је да је Европски систем за брзо узбуњивање у трговини храном (РАСФФ), који је и саопштио да су на граници са Словенијом заустављени свежи краставци из Србије, систем који функционише на нивоу Европске уније и да на њиховом сајту има података о више од 1.000 пресретања која су вршена и информације о неусаглашеним пошиљкама.

"Ми чинимо све да спречимо овакве ствари. Овде је реч о пошиљци која је иначе упућена у Словенију 31. августа, а анализа је дошла тек данас. Доста је времена прошло од тог периода", навео је.

Милосављевић је нагласио да је Управа за заштиту биља кренула у међувремену са појачаном контролом свега онога што се користи за заштиту биља у Србији, како би се спречило да се овакве ситуације дешавају.

"Тренутно приводимо крају и завршавамо поступак извозне процедуре и усаглашавања извоза јабука за Кину која је јако значајно тржиште за Србију", нагласио је Милосављевић.

Како је наведено на сајту РАСФФ, дозвољена количина фунгицида металаксила је 0,01, а пошиљка краставаца из Србије је садржала 0,025 милиграма остатака пестицида по килограму. Ова хемијска супстанца спада у ацилаланине и углавном се користи за сузбијање проузроковача пламењаче кромпира и парадајза.

петак, 19. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару