Читај ми!

Милионима грађана стижу нови уговори о снабдевању струјом – потрошачи страхују, ЕПС објашњава да нема разлога за бригу

На адресе више од два милиона домаћинстава и потрошача из категорије "мали купци" стижу нови уговори о снабдевању електричном енергијом. Грађани су забринути, а из ЕПС-а објашњавају да нема разлога, јер то не утиче на висину рачуна и снабдевање. Закон обавезује, до маја, да са сваким купцем имају потписан уговор.

У шалтер-салама ЕПС-а већ су гужве, грађани траже објашњање шта потписују и страхују да ће, ако не потпишу, остати без струје или ће им се увећати рачун.

"Данас сам дошла, јер сам добила овај позив до петка да се јавим неки уговор да потпишем о редовној испоруци струје. Чекам да то потпишем. Не знам да ли ће бити редовна испорука или неће. Имам два стана, али тамо ми није стигло", прича Мирјана Коцбек из Београда.

Усаглашавање корисничке базе са реалним стањем

Из ЕПС-а поручују да нема разлога за бригу и да се ништа не мења.

Закон о енергетици их обавезује да корисничку базу усагласе са реалним стањем на терену и са свима имају уговоре о снабдевању, јер од три милиона 600 хиљада потрошача, у категорији домаћинстава, са два милиона још га немају.

"Уколико је дошло до промене корисника, молим грађане да дођу до шалтера или да се јаве на бројеве телефона да извршимо промену. А ови што није промењен корисник, само треба да потпишу уговор, ставе у коверту на коју смо ставили да је поштарина плаћена и пошаљу назад", објашњава директор "ЕПС Снабдевања" Александар Бјеличић.

Нове уговоре добијају и мали предузетници

Поред домаћинстава на гарантованом снабдевању, где цене струје регулише држава, су и мали купци: занатлије, мали предузетници разних делатности и власници пословног простора. И они добијају нове уговоре да потпишу, јер троше струју за комерцијалне потребе, што закон не препознаје.

"Сто десет хиљада обавештења смо послали физичким лицима која се налазе на гарантованом снабдевању. Као такви, мали купци препознају само правна лица и предузетнике, физичка лица ту не могу да буду", каже Бјеличић.

Позив угроженима да поднесу захтев за попуст

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић оцењује да су у протеклих годину дана грађани показали да знају да штеде струју, што користи и њима и стабилности енергетског система, посебно у грејној сезони.

"Више од милион становника је имало попуст за електричну енергију, значи учествовало је и дало свој допринос да смањи потрошњу. И грађани су остварили попуст на рачуне између 15 и 30 посто", каже Ђедовић Хандановић.

Надлежни позивају најугроженије грађане да поднесу захтев у својим локалним самоуправама, јер месечно могу добити и до 250 киловата струје бесплатно.

субота, 02. децембар 2023.
6° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке