Читај ми!

Јавна расправа о медијским законима, одржан први округли сто – шта је предвиђено новим прописима

Без јаког и праведног медијског законодавства, не може се наставити унапређивање медијске сцене у Србији, рекао је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић на првом округлом столу у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о јавном информисању и медијима и Нацрту закона о електронским медијима.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић учествовали су данас на првом округлом столу у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о јавном информисању и медијима и Нацрту закона о електронским медијима, који је организовало Министарство информисања и телекомуникација у Београду.

Министар Јовановић је, саопштило је Министарство, истакао важност та два нацрта закона, која су написана у складу са Стратегијом развоја система јавног информисања у Србији за период од 2020. до 2025. године.

Јовановић је рекао да се врло посвећено радило на предлозима нацрта два закона, темељно, покушавајући да се уважи свако мишљење које би могло да буде релевантно како би добили што је могуће боља законска решења.

Министар је навео да је тај велики посао урађен уз подршку новинарских и медијских удружења и захвалио им на доприносу.

Додао је да се велика захвалност дугује и међународним партнерима: делегацији Европске уније, Мисији ОЕБС-а у Србији, Амбасади Краљевине Норвешке и Фондацији Конрад Аденауер, који су на сваки могући начин од првог до последњег дана били укључени у процес израде нацрта закона.

Јовановић је позвао све заинтересоване, стручну јавност, невладине организације, представнике јавне управе и све појединце да се укључе у јавну расправу.

Гарантује да ће сваки предлог који може да унапреди предложене Нацрте закона о јавном информисању и закона о електронским медијима бити прихваћен.

Важност медијског законодавства које је способно да одговори на све изазове, додао је, не може се довољно нагласити, пошто су такви закони темељ за слободно и одговорно новинарство, заштиту права грађана и очување демократских вредности.

“Без јаког и праведног медијског законодавства, не можемо наставити да унапређујемо медијску сцену у Србији“, нагласио је Јовановић.

Шта предвиђа Нацрт закона о јавном информисању и медијима

Нацртом закона о јавном информисању и медијима, између осталог, потпуније је дефинисан јавни интерес у области јавног информисања и ближе је уређен рад издавача медија чији су оснивачи савети националних мањина, као и детаљно уређен поступак пројектног суфинансирања, наводи Министарство.

Праћење суфинансирања пројеката

Предвиђено је, додаје, и успостављање Јединственог информационог система за спровођење и праћење суфинансирања пројеката у области јавног информисања, што ће, оцењује, умногоме утицати на транспарентност тог процеса.

Поред постојећег Регистра медија, нацртом закона установљава се и Евиденција произвођача медијских садржаја.

“Нацртом закона о јавном информисању и медијима се пружа и радноправна заштита новинарима, у складу са прописима из области радног права, а којом се појачава основ за заштиту професионалног новинарског интегритета од злоупотреба закона и шиканирања, у циљу спречавања слободе јавног информисања“, истиче Министарство.

Нови органи РЕМ-а

Нацрт закона о електронским медијима, додаје, поред хармонизације са ревидираном Директивом о аудиовизуелно-медијским услугама из 2018. године и испуњености претприступних обавеза из поглавља 10, ствара предуслове за постизање веће независности и професионалности Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), а тиме и бољег регулисања тржишта електронских медија.

Минстарство наводи да је у предметном тексту Нацрта закона о електронским медијима ојачана организациона, функционална и финансијска независност Регулаторног тела за електронске медије, унапређена његова професионалност, као и одговорност према јавности.

Успостављени су нови органи: Савет - орган одлучивања, и директор - орган заступања, а одређени су и јасни критеријуми за избор чланова Савета који су, оцењује Министарство, пооштрени у односу на тренутни закон.

Нова правила за избор чланова РЕМ-а

У саопштењу се напомиње и да су промењени овлашћени предлагачи за чланове Савета Регулатора (уместо досадашњих скупштинских одбора, предлог је да то буду Повереник за равноправност, Заштитник грађана и удружења издавача електронских медија); трајање мандата је ограничено на шест година и није дозвољен реизбор.

Дефиниција ријалитија и заштита малолетника

Такође, наводи се у саопштењу, Нацртом закона о електронским медијима посебна пажња је посвећена заштити малолетника прописивањем садржаја који могу тешко нашкодити развоју малолетника, временским ограничењима за неприкладне садржаје, као и њиховом учествовању у програмском садржају.

“Дефинисан је ријалити програм, прописано је шта је неподесан ријалити програм за малолетнике и шта је забрањено приказати у ријалити програму. Пооштрене су и санкције за непоштовање одредби које се односе на заштиту малолетника“, наводи Министарство.

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару