Читај ми!

У Пекингу одржан Српско-кинески комитет за научну и технолошку сарадњу

На данашњем заседању српско-кинеског Комитета за научну и технолошку сарадњу у Пекингу донета је одлука да се објави позив за заједничке истраживачко-развојне пројекте који ће додатно оснажити сарадњу између две земље током наредне три године, саопштило је Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

На челу српске делегације приликом овог заседања била је Јелена Беговић, министарка у Министарству науке, технолошког развоја и иновација док је кинеску делегацију предводио кинески министар за науку и технологију господин Ванг.

Делегације двају земаља су, како наводе из министарства, изразиле намеру да прошире сарадњу у области вештачке интелигенције и биотехнологије и сагласиле се око идеје коришћења научног напретка у борби против сиромаштва.

"Отворили смо многа питања, везано за научну, технолошку сарадњу и развој иновативног екосистема из много области, као што су вештачка интелигенција, биотехнологија, али и коришћење сателитских података у различитим областима, укључујући и пољопривреду", нагласила је министарка Беговић.

Најзначајнији исход овог сусрета јесте донета одлука за објављивање позива за заједничке истраживачко-развојне пројекте који ће додатно оснажити сарадњу између две земље током наредне три године.

У области вештачке интелигенције и биотехнологије, обе стране изразиле су намеру да прошире сарадњу.

Такође, сагласне су и око идеје коришћења научног напретка у борби против сиромаштва. 

Комитет изразио намеру за унапређењем билатералне сарадње у науци и иновацијама, укључујући заједничке семинаре и пројекте.

Састанак је одржан је у оквиру посете делегације Министарства науке Кини.

Разматраће се и организовање Међународног сајма технике и технологије у Београду 2024. године, наводи се у саопштењу и додаје да ће следећа седница комитета бити одржана у Србији 2025. године.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара