Читај ми!

Трибине о повратку у школу широм Србије – стручњаци са родитељима о дилемама и изазовима

Радна група за ментално здравље и сигурност младих Владе Србије спроводи пројекат Кризне психосоцијалне подршке заједници. Пројекат који реализује Институт за ментално здравље у наредном периоду организоваће трибине за родитеље у неколико градова Србије. Прва је одржана вечерас у Београду и имала је тему "Повратак у школу, дилеме и изазови". Са родитељима су разговарали клинички психолози и специјалисти медицинске психологије.

После мајских трагедија у Београду и селима око Младеновца савет психолога тражили су наставници, родитељи, деца и млади, који су били изложени утиску угрожености и трауме.

"Некад су то били страх и анксиозност, некад су то биле ноћне море и реакције. У неким ситуацијама смо могли да са самом психосоцијалном подршком и супортативним разговорима помогнемо, а у неким случајевима је било потребно наставити даљи рад", рекла је Олга Боровница, клинички психолог у КБЦ "Звездара".

Водећи се питањима која су у последња четири месеца родитељи најчешће постављали, осмишљене су трибине које би требало да им пруже одговоре.

"Кључна интересовања родитеља, то је страх од тога како се вратити у школу, како реаговати када дете каже да не жели да иде у школу, да ли је то нормална дечија реакција или је то везано за трауматске догађаје који су се десили, како да препознају када то нешто превазилазимо", навела је Јелена Радосављев Кирћански из Института за јавно здравље Београд.

О томе како да се одговори на изазове које носи повратак у школу, као и могућа ретрауматизација, било је речи на првој трибини.

"Након ове трибине биће организоване из недеље у недељу у различитим градовима у Младеновцу, Смедереву где су ђаци изгубили своје другаре, а школе изгубиле своје ђаке, различите групе радионице и трибине и о томе ћемо вас извештавати из недеље у недељу", рекла је Хана Кораћ, психолог.

Организатори очекују да на трибине дођу и родитељи ученика, како би добили савете како да разговарају са децом у кризним ситуацијама.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу