Читај ми!

Да ли је видиковац на Каблару на стакленим ногама

Последњих година у Овчарско-кабларску клисуру, природно добро прве категорије, уложена су знатна средства. Један од пројеката, по узору на светске туристичке атракције, је изградња стакленог видиковца на врху Каблара. План да једна од три целине буде подигнута на гребену, на 879 метара надморске висине више од годину дана изазива полемику у јавности. Томе се противе поједина удружења грађана и еколошки активисти који су данас одржали јавну трибину.

Није први пут да трибина о разлозима против изградње видиковца на Каблару буде одржана управо на тој планини. Овог пута непосредан повод је почетак радова на приступном путу. Кажу да желе да се чује и њихова реч, али да свакако нису против ревитализације клисуре и развоја туризма.

Александар Бараћ из Удружење грађана Трибина Чачак рекао је да су против оваквог пројекта "који подразумева изградњу једног грандиозног објекта на једном природном видиковцу који је као такав специфичан и који на сваког посетиоца оставља утисак".

"Сматрамо да постоје други пројекти који су много приоритетнији у Овчар Бањи", каже Бараћ.

Видиковац на Каблару годишње посети готово сто хиљада људи. Са њега се пружа најлепши поглед на чувене укљештене меандре Западне Мораве. Уговор о изградњи јединственог, стакленог видиковца потписан је у марту прошле године, а радови на приступном путу већ су почели.

"Сама процедура издавања грађевинске дозволе је трајала више од шест месеци. Прошла је све могуће процедуре, од Министарства грађевине, Завода за заштиту природе, Министарства за заштиту животне средине и можемо рећи и према најстрожим условима ми ћемо имати један заиста велелепан објекат на самом врху Каблара који ће се простирати на 300 квадратних метара", каже Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачак.

У Граду наводе да је изградња стакленог видиковца део пројекта ревитализације читавог подручја Овчарско-кабларске клисуре које ће после завршетка свих планираних радова добити потпуно нови изглед и намену и да је од великог значаја за развој туризма и читавог краја.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије