Читај ми!

Вучић у Ловћенцу: Плате просветарима и медицинарима од данас веће за 5,5 одсто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су од данас повећане плате просветним и здравственим радницима за 5,5 одсто и додао да је уверен да ће минимална зарада у 2024. износити више од 400 евра. Вучић је, поводом почетка нове школске године, посетио Основну школу "Вук Караџић" у Ловћенцу код Малог Иђоша, која је добила модерну Huawei IdeaHub таблу. Вучић je стигао је у Суботицу, где присуствује свечаној седници Скупштине града.

Председник Вучић је током посете ОШ "Вук Караџић" у Ловћенцу код Малог Иђоша, која је добила модерну Huawei IdeaHub таблу, рекао да ће та школа која је давно изграђена бити комплетно реконструисана.

Нећемо само заменити столарију и фасаду, већ ћемо ићи на комплетну реконструкцију и уложићемо велики новац, рекао је Вучић. Казао је да је важно да се уради у Малом Иђошу и канализација и неопходни пречистачи, како би грађани могли да живе пристојније.

"Од данас у плате просветним радницима и медицинским сестрама за 5,5 одсто више него што су биле. То је само део повећања. Од 1. октобра иде и прво повећање пензија од 5,5 одсто, а после од јануара још за 14,6 одсто", навео је Вучић.

Следи и највеће повећање минималне зараде до сада, навео је Вучић и додао да верује да ће минимална зарада бити виша од 400 евра.

"Знам да повећање и даље није довољно и да људи не живе лако, али у оволики напредак је много труда уложено. А питам вас да ли смо икада имали веће плате и пензије? Не значи да су довољне, али вас молим да у будућности радимо више и марљивије како бисмо нашој деци обезбедили бољу будућност", рекао је Вучић.

Нагласио је да је за Србију важно да се развија и у тешким условима и током превирања на међународној политичкој сцени и да сачува безбедност своје децу како би сутра све мајке биле сигурне да су им деца безбедна и да неће ићи ни у какве ратове.

"Хвала вам што сте разумели државу и кад је држави тешко, јер код нас постоји обичај да је држава за све крива – и сада имамо псовку да је држава крива. Хвала вам што водите рачуна о својој држави а ми ћемо да водимо рачуна да и ми вас чувамо и водимо рачуна о вама", рекао је Вучић.

Паметне табле добило седам школа, добиће их укупно 150

"Кинези су нам, када су видели да сам ја рекламирао ове табле, поклонили 150 табли које вреде више од два милиона евра. Оне су данас постављене у седам школа, а донели смо одлуку да буду у 150 школа у Србији, и то ће бити урађено у наредних месец дана", рекао је Вучић.

Навео је да табле њему служе за писање и брисање, а објашњавајући чему служе у школама, представник компаније Хуавеј Радисав Владиковић је истакао да је циљ ове донације допринос унапређењу дигиталних вештина младих и развој дигитализације у Србији.

"Ова табла има интерактивни екран који омогућава традиционално писање, препознавање рукописа, слајдова и разних видео-записа, успостављање видео-конференције високе резолуције и брзо и лако дељење разних садржаја", рекао је Владиковић.

Навео је да се табле лако умрежавају са уређајима у својој околини и омогућавају да имамо тзв. паметне учионице и савремени вид наставе, јер може да се умрежи више удаљених одељења, чиме се поспешује комуникација и интеракција између школа. Нагласио је да је акценат на руралним крајевима.

Вучић је испробао могућност комуникације са другим школама и поразговарао са ђацима и наставницима из школа које имају ове табле у Крупњу, Панчеву, Петровцу, Варварину, Неготину и Мерошини, а који су истакли задовољство новом опремом коју су добили. Захвалио је наставницима што брину о деци и што их, како је нагласио, изводе на прави пут. "То радите за децу, али и за цело наше друштво и државу", казао је Вучић. 

Деци је пожелео све најбоље поводом почетка нове школске године и рекао им да поздраве родитеље и своје најближе. Питао је децу у Ловћенцу да ли има нешто посебно што би волели да имају када се школа за годину дана буде реновирала, преслишао их је и када је почео Први светски рат и Мохачка битка.

Шта је Huawei IdeaHub табла

Huawei IdeaHub табла је уређај најновије технологије који користи вештачку интелигенцију и најбољи алат за виртуалне састанке и вишедимензионални видео конференцијски систем.

За традиционалисте, табла може да буде и "обична" бела школска таблу по којој две особе истовремено могу писати и цртати уз подршку паметног препознавања писања и цртања, а аутоматски идентификује речи, дијаграме и фигуре. Због ових карактеристика, као и чињенице да не емитује штетно плаво светло, та табла постала је неизоставни део рада са ђацима и студентима и један од главних алата модерних школа и универзитета.

Почетком 19. века почела је са радом ова основна школа, када се настава одвијала на немачком језику, а данашњи назив школа носи од 1990. године, по чувеном српском књижевнику и реформатору - Вуку Караџићу, наводи се на сајту ове школске установе. Данас школу похађа више од 300 ученика, распоређених у 16 одељења.

Настава се одвија у једној смени, као први страни језик учи се руски (од петог до осмог разреда), а као други енглески језик (за све ученике). У школи ради тридесет и један просветни радник.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара