Читај ми!

Франко Симатовић пребачен из Хага у Београд због здравственог стања

Некадашњи командант ресора Државне безбедности Франко Симатовић стигао је у Београд из Хага, како би се лечио у Србији.

Како је потврђено Танјугу у адвокатској канцеларији која је бранила Симатовића, он је данас стигао у Србију због лошег здравственог стања и како би се лечио у својој земљи.

Симатовић и Јовица Станишић осуђени су на казне од по 15 година затвора за учешће у удруженом злочиначком подухвату, које је довело до злочина у Бијељини, Зворнику, Босанском Шамцу, Добоју, Санском Мосту, Трнову.

Жалбено веће је преиначило првостепену пресуду којом су били осуђени на казне затвора од по 12 година као помагачи а не и учесници УЗП .

Како је тада саопштио Механизам, Жалбено веће је одбацило жалбе Станишића и Симатовића на њихове осуде за помагање и подржавање убиства као кршења закона и обичаја ратовања, као и за убиство, депортацију, нехумана дела (прислино премештање) и прогон као злочине против човечности почињене након заузимања Босанског Шамца у Босни и Херцеговини у априлу 1992. године.

"Кривична одговорност Станишића и Симатовића била је заснована на констатацијама да су организовали обуку, а затим и ангажовали српске снаге које су учествовале у заузимању и злочинима. Жалбено веће је, такође, одбацило жалбе Станишића и Симатовића на изречене казне од по 12 година затвора", наводи се у пресуди Механизма.

То је била последња жалбена пресуда о примарним кривичним делима из предмета започетих пред МКСЈ.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво