Читај ми!

Прво место за српске студенте на такмичењу полицијских школа у Будимпешти

Студенти Криминалистичко полицијског универзитета освојили су прво место на међународном такмичењу полицијских школа у Будимпешти. У коначном пласману међу активним специјалцима и мешовитој категорији заузели су 13. место. Надметали су се у пуцању, физичкој спреми, тактици и борбеној медицини.

У потпуном мраку, налазе се добро сакривена лица, чије идентите су пажљиво морали да запамте, уз помоћ лампе покушали да препознају лик терористе. То је једна од 9 радних тачака током целодневног такмичења. Користи се и ер-софт оружје, али и ватрено.

Пуца се у скоро потпуном мраку. Организатори су пажњу посветили и веома тешким физичким препрекама, али и практичним радњама, као што је прва помоћ у сложеним условима.

"Само такмичење је било доста напорно. Свака етапа је трајала по неких пола сата и буквално није било одмора. Морали смо да јуримо са једне на другу етапу и морали смо да решавамо оно што је било на етапама", каже Милош Шишковић, студент четврте године.

Прелазили су, каже, са борбене медицине на тактику, са тактике на гађање, са гађања на полигон, са полигона на алпинизам и све то за 6 до 7 сати. 

"Што се тиче конкуренције на купу, како у кадетској тако и тамо где се налазе професионалци, тј специјалци, било је врхунских спортиста, атлета који су са лакоћом прелазили стејџеве и било је баш надметања", каже Денис Џековић, студент четврте године. 

Око 150 такмичара се надметало, дружило, али и размењивало искуства. Тако би се могла описати атмосфера на Лудовика кампусу где је смештена полицијска школа. Студенти из Београда су чланови посебне секције департмана за криминалистику на популарном КПУ, интересују се за специјалне, тј. посебне јединице.

"Први пут смо на оваквом месту у друштву елите европских полиција. Могу бити изузетно задовољан са нашим студентима из разлога што ни по чему не заостају за својим колегама у другим европским државама. Момци су дали свој максимум, изузетно сам задовољан њиховим радом и залагањем на овом такмичењу, а резултати то потврђују", каже проф. др Ненад Милић, проректор за наставу Криминалистичко полицијског универзитета.

Поред студената КПУ учестовали су и полицајци из Суботице, заузели су 31. место. Прва три места, освојиле су домаће екипе.

По много чему, ово такмичење подсећа на најпрестижније такмичење специјалних јединица, а то је оно у Дубаију које се одржава сваке године.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара