Читај ми!

"У част мом донору" – Сандра десети пут иде на врх Тупижнице са трансплантираним плућимa

Сандри Живковић је у 21. години урађена трансплантација оба плућна крила. Прошло је тачно десет година од тада и Сандра ће у част донора организовати планинарски успон 23. и 24. септембра на Тупижници код Књажевца. Планинарски успон "У част мом донору" подржавају РТС и Министарство здравља кроз кампању "Продужи живот".

Капима росе, врховима планина, жубором реке, цвркутом птица, Сандра вреднује живот од када јој је 2013. године урађена трансплантација оба плућна крила. Захваљујући томе она данас живи пуним плућима.

"Када сам добила плућа једноставно сам добила и живот, тако да све ствари које сам планирала да радим трансплантација ми је омогућила, као и да уживам и да живим сваки дан као да ми је последњи", каже Сандра.

Годину дана након трансплантације дошла је, каже, на идеју да се захвали донору тако што ће организовати планинарску акцију њему у част.

"И прве 2014. године то сам урадила са најближим пријатељима. Тада нисам била спремна да јавно говорим о томе и важности трансплантације, а већ 2015. године одлучила сам да о томе јавно говорим, јер је донирање органа јако важна тема", каже Сандра.

Од 2015. године, каже, сваке године у септембру, пење се на Тупижницу код Књажевца на 1.262 метра надморске висине, са скоро 300 планинара из Србије и из региона.

Сандрин дан почиње редовном терапијом, а жеља за животом даје јој снагу да се бори, ствара и ради.

"Радим један посао од којег живим, али се бавим и друштвеним активизмом на две стране. Једна је удружење трансплантираних ‘Заједно за нови живот’ и уопште цела ова прича око планинарске акције, коју сам покренула пре десет година, а са друге стране бавим се малим произвођачима хране у Србији", прича Сандра.

Производи сушено воће, првенствено шљиве и крушке.

"Ујутру и увече пијем велику дозу лекова, што због трансплатације, а што због своје основне болести коју имам од рођења, цистичне фиброзе. Од 18. године имам дијабетес тако да себи дајем инсулин четири пута дневно, али мој највећи проблем је заправо решен трансплантацијом, тако да су ти лекови чиста рутина", објашњава Сандра.

Својим примером и јавним изношењем проблема о трансплатацији плућа, која се још не ради у Србији, Сандра жели да се чују различите приче и искуства.

"Сваке године на планинарским акцијама пре него што кренемо да се пењемо, једна или две особе које чекају трансплантацију или које су већ имале трансплантацију обрате се људима и ту онда буде и смеха и суза, свега", каже Снадра.

Сандри је урађена трансплантација у Аустрији и не зна ко је донор, јер је законом уређено да то остаје тајна, а сама акција планинарски успон "У част мом донору" настала је из жеље да захвали свом донору за нови живот.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара