Читај ми!

Бање у Србији неприступачне за особе са инвалидитетом – шта ће држава учинити да се то промени

Ниједна бања у Србији није у потпуности приступачна за особе са инвалидитетом и то мора да се мења. То су резултати истраживања на тему колико су бање приступачне за те људе. Kупљено уз помоћ Европске уније Удружењу дистрофичара Србије, премијерка је уручила посебно возило. Ана Брнабић каже да држава неће бити добра и снажна уколико сваки њен грађанин не може да оствари снове и потенцијале.

Kраљевчанин Радомир Стефановић од прошле године је у инвалидским колицима. Због дијабетеса остао је без десне ноге, али се, каже, бори, и опоравак у бањи му је од пресудне помоћи. Међутим, у неким је то немогуће јер немају услове за особе са инвалидитетом.

"У Меркуру нема. Ишао сам тамо на контролу, они немају. Могу да уђем у хол, па лифтом да идем у амбуланту на преглед", рекао је Радомир Стефановић из Краљева.

У Матарушкој бањи, за приступ болници, изграђене су две рампе.

"Што се тиче приступа самим просторијама терапијским и, наравно, постоје лифтови у згради приступ до соба је омогућен. Међутим, имамо малих проблема са спровођем хидротерапија која је главни фактор када неко дође у бању", навела је др Маја Урошевић из СБ "Агенс" у Матарушкој бањи.

Осим физичких баријера присутне и финансијске препреке

Проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом су бројни, а сем физичких баријера, препреке су и финансијске.

"Разлози због којих особе са инвалидитетом не иду у бање су вишеструке. Један је тај што бање нису прилагођене особама са инвалидитетом. Не могу да функционишу у собама, у купатилима, немају столицу за улазак у базен, излазак из базена. И други разлог због чега не иду је што је многим особама изменом правилника о праву на бањско лечење ускраћено то право 2012. године. Ми тражимо три ствари – прва је да се направи план уклањања баријера у бањама и да се спроводи. Друга је да се измени правилник о праву на бањско лечење", рекла је Љупка Михајловска, председница Управног одбора Савеза за приступачност Србије.

"У великом броју случајева је у питању неразумевање и непоштовање стандарда приступачности. Ви видите добру намеру, негде и постоји обезбеђена приступачност, а онда све то упропастите, а то је имате рампу на коју сте ставили клизаве плочице и онда још само фали натпис - пази клизаво", навела је Браникица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

А Удружењу дистрофичара Београда уручено је специјално возило за превоз.

"Ово је возило које ће нашим члановинма омогућити слободу кретања да сваки дан оду у школу на посао код лекара на рехабилитацију и у бању", рекао је Душан Тројановић, председник Удружења дистрофичара Београда.

Премијерка најавила реновирање Сијаринске бање

Свим оним што је Европска унија урадила у Србији, задовољан је шеф делегације.

"Комби који смо донирали, биће од изузетног значаја за социјално укључивање ових људи и приближиће нам особе са инвалидитетом у свакодневном животу, унапредити њихова права и обезбедити им достојанство какво имају људи у Европској унији", рекао је Емануел Жиофре, шеф делегације ЕУ у Србији.

"Ниједна земља не може бити добра за своје грађане, не може бити јака и успешна уколико не обезбеди да сваки појединац у тој земљи и том друштву може да оствари све своје снове. Имамо први пилот пројекат Сијаринске бање који такође радимо са једном европском институцијом – то је Развојна банка Савета Европе, где ћемо потпуно реконструисати и реновирати Сијаринску бању да буде потпуно приступачна за особе са инвалидитетом и тако дати пример како треба да се раде друге бање", рекла је Ана Брнабић, председница Владе.

У Србији живи готово 800.000 особа са инвалидитетом и они су међу најугроженијим категоријама становништва. Свега девет одсто њих је запослено, а бројне су препреке због којих тешко остварују своја права.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара