Читај ми!

Е-калкулатор открива и неуплаћени стаж и доприносе, ко може да израчуна будућу пензију

Најчешће питање за службенике Фонда за пензијско и инвалидско осигурање је: колика ће бити моја пензија? Како би решили дилеме и отклонили недоумице, у овој институцији су одлучили да креирају јединствену платформу е-Калкулатор. Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић каже за РТС да се Фонду дневно јави стотинак људи са примедбама на стаж или неуплаћене доприносе.

Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић је, у разговору за РТС, рекао да ће се гужве на шалтерима смањити уз помоћ платформе е-Калкулатор, преко које грађани могу да сазнају све податке о свом стажу осигурања, да обрачунају висину своје пензије и добију тачан датум када ће моћи да се пензионишу.

"Е-Калкулатор се само зове е-Калкулатор, али то је платформа која је намењена за све наше кориснике и осигуранике, где они поред тога што могу да обрачунају своју пензију, могу да провере и пријаве, одјаве послодавца, да ли им је уплаћен радни стаж, као и висине накнада које су им исплаћене за зараде", рекао је Огњеновић.

Поручује да грађани на овај начин, "из фотеље", могу да провере свеобухватне информације из матичне евиденције.

Како се може приступити е-Калкулатору?

– Апликацији се приступа на два начина, један од начина је преко рачунара. За приступање путем рачунара грађани морају да имају читач личне карте и електронски цертификат МУП-а Србије.

Други начин је преко мобилног уређаја или таблет уређаја, за шта је потребан електронски цертификат Поште, односно ПИН кôд који им Пошта издаје. Он се издаје за свега тридесетак секунди и ConsetID апликацију која је потпуно бесплатна и преко ње улазе у наш портал и проверавају податке који су им доступни на порталу.

Колико су подаци о евентуалној пензији веродостојни?

– Оно што се сад нуди као услуга јесте да човек у последњој години радног ангажмана може да провери колика ће му бити прва пензија и ти подаци су скоро стопроцентно сигурни. Оно на чему радимо је сада миграција података на наше нове кор-апликације.

Када се то деси, апсолутно сви заинтересовани ће у датом тренутку моћи да провере, додуше са нешто мало мањом тачношћу, зато што ми не знамо у неком наредном периоду колика ће њима бити плата, односно колики ће им бити уплаћени доприноси, самим тим не можемо са сто посто сигурношћу да кажемо баш: "Оволико ће вам бити" – као што ћемо то моћи у последњој години код нашег осигураника.

Колико су лични подаци безбедни?

– Ту смо пратили европске трендове. Ми имамо апсолутно безбедну везу, криптовану везу са међународно признатим ССЛ цертификатом, двотактна нам је провера, тако да, апсолутно један човек ће искључиво за себе моћи да провери податке и наши корисници, осигураници не треба да брину, јер смо баш посветили много труда и енергије како би њихова безбедност била на највећем могућем нивоу.

Колико људи је до сада приступило апликацији и проверило колика ће им бити пензија?

– Велики број грађана је приступио е-Калкулатору и немамо тачан податак колико, али имамо податак у опцији "Пријави проблем", да је отприлике 100 питања дневно постављено ка нашој матичној евиденцији, ка људима из остваривања права, која се односе на неки проблем који се појавио у стажу.

То је добро, зато што ћемо на тај начин спречити неодговорне послодавце да не уплаћују доприносе и помоћи нашим грађанима који се спремају за одлазак у пензију, да подацима које ће они нама дати, ми то проверимо и тако ће се, када дођу да званично предају податке, скратити време чекања на решење за пензију.

недеља, 14. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво