Читај ми!

Да ли је дошло време да крштенице у папирном облику чувамо за успомену

Пре само десетак година гломазна бирократија грађане је коштала и пара и времена. Само на изводе из матичне књиге рођених и доказе о држављанству, годишње се плаћало на милионе евра. Због бројних процедура и чекања на шалтерима, многи су одустајали и од повластица које им држава одобрава. Дигитализација и реформа јавне управе чији је главни координатор Министарство за државну управу и локалну самоуправу, а спроводи се уз подршку ЕУ изменили су ту слику. Да ли је дошло време да оригинал крштенице у папирном облику почнемо да чувамо за успомену?

Многи се нерадо сећају како су због извода из матичне књиге рођених морали да праве турнеју и по њега путују у место рођења. Уз трошак за републичку таксу, трошено је и време, а време је новац. Откако су матичне књиге дигитализоване, скратио се пут до крштенице. А откако постоји е-Извод, све може да се добије од куће.

"То је веома олакшало живот грађанима. Ово је корак даље, ми смо сада направили да грађани заправо не морају више ни да одлазе у општине, не морају да чекају испред шалтера у редовима да плаћају таксе, већ могу из свог дома да поруче извод из матичне књиге преко портала е-Управе", напомиње Марина Дражић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу.

Од децембра прошле године, око 16.000 грађана поднело је електронски захтев за добијање изводе из матичних књига рођених, умрлих, венчаних, а добра искуства имају и у МУП-у Србије. Откако постоји услуга е-Уверење о држављанству, решили су се гужви на шалтерима.

За непуних годину дана издато је више од 2.600 уверења у електронско сандуче на порталу е-Управа, а још око хиљаду грађана овај документ је добило поштом.

Та услуга омогућава грађанима који имају кориснички налог на порталу е-Управа и који се логују са цертификатом електронске идентификације високог нивоа поузданости, да не долазе лично да поднесу захтев у матичним службама и да практично од своје куће, преко рачунара или телефона, поднесу захтев за издавање е-уверења о држављанству у електронском облику или на папиру који се доставља на адресу подносиоца захтева, саопштио је МУП.

Имајући у виду да су матичне књиге најважније службене евиденције о личним стањима грађана, при издавању извода строго се примењује Закон о заштити података о личности.

"Грађани могу на два начина да приступе порталу е-Управе. Један је путем мобилне апликације тако што ће отићи у пошту и прибавити уз личну карту одређене параметре с којима ће моћи да приступе, а други је да оду у прву полицијску станицу и да на својој личној карти уграде цертификат са којим ће сваки пут моћи да се идентификују личну карту као и за било које друго прибављање докумената и да приступе систему и затраже или извод из матичне књиге рођених у електронском облику који стиже у е-Сандуче потпуно бесплатно или стигне на кућну адресу у папирном облику уколико им је то још увек потребно", додаје Дражићева.

Међутим, и даље постоје ситуације у којима је потребно доставити крштеницу и држављанство на папиру.

"Оно што ја могу да кажем да смо приметили електронски извод углавном траже у поступку стамбених кредита, у односу са приватним послодавцима, а у папирном облику и даље траже на иностраном документу у сврху прибављања визе, склапања брака, сталног боравка итд.", истиче Дражићева.

Циљ је потпуна дигитализација и реформе јавне управе, уз подршку Европске уније, што је до сада једна од најуспешнијих области у транзицији Србије. Ипак, сликовито говорећи, стигли смо до треће, а треба да убацимо у пету брзину.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара