Читај ми!

У Текеришу обележено 109 година од Церске битке

Уз државне и војне почасти, у Текеришу код Лознице обележено је 109 година од Церске битке, једне од најзначајнијих и највећих победа српске војске у Првом светском рату. 

Прва савезничка победа у Великом рату против знатно надмоћније аустроугарске војске  водила се на планини Цер, под командом генерала Степе Степановића. Његова стратегија, дуже од века пример је како се победа не доноси бројем војника и оружјем, већ тактиком.

"Оно што су Термопили и оно што су учинили Леонида и Олимпија са својих 300 спартанаца, то су овде учинили војници славне српске превасходно, друге српске армије", рекао је Сретен Цветојевић, потпредседник Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије.

Да се прошлост не заборавља, а херојски подвизи заувек памте, подсећају чланови друштава за неговање традиције из целе Србије и региона. У знак сећања, путевима јунака са Цера до спомен обележја у Текеришу пешачили су и учесници "Марша на Цер". 

"Много је важно да се чува сећање, јер ти људи су створили ову нашу земљу, они су дали своје животе да би ми данас живели", рекла је Славица Јовановић Димић из Ниша.

"Све ово што радимо, радимо управо да би што више младих анимирали и укључили у овакве стваре да кроз оваакве догађаје уче више о својој историји, традцији и да препознају ово као једну од највећих вредности које имамо", рекла је Даница Веселиновић, командант "Марша на Цер". 

У знак сећања на више од 3.000 церских јунака који су дали живот за одбрану отаџбине, на спомен обележје венце су положили представници  бројних делегација, дипломатског кора, а у име Владе Србије министар Никола Селаковић. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво