Читај ми!

Помама за пелетом, трговци апелују да се не чека зима за куповину

Домаћинства у Србији мењају навике – огрев за зиму купују раније. На стовариштима je велика потражња, посебно за пелетом. Иако је цена тоне 30 посто нижа него прошле грејне сезоне, пелет је и даље скуп и тешко да ће бити јефтинији. Произвођачи и трговци обећавају – неће бити несташица као прошле године, огрева има довољно.

Летњих 30 степени, а на стовариштима огрева радно као у јеку грејне сезоне. Снабдевачи кажу интересовање за куповину пелета - одавно није било веће. Грађани обилазе стоваришта како би нашли што повољније.

“Чуо сам да има и за 250 евра и за 330, па да видим где је јефтиније. Мало сам склањао неку девизу ту и тамо, па бар једну тону, касније кад стигне пензија опет четири до пет тона. Е све зависи од зиме“, прича један пензионер из Пожаревца.

На тржишту пелета прошле године били су велики поремећаји у снабдевању и како би ублажила несташице, држава је до краја јануара органичавала цену на 38 хиљада.

Крајем грејне сезоне пелет је појефтинио и држи цену, која се, од стоваришта до стоваришта креће од 31 до 35 хиљада динара за тону са превозом.

“Цена пелета је иста као и у априлу, 33.600 динара за тону пелета, тако да апелујем на људе да купе сада, да не чекају септембара, да изазову вештачку несташицу, као што је било и прошле године“, каже Марко Виторовић, власник стоваришта "Чемпрес" из Пожаревца.

Саша Петровић, власник београдског стоваришта "Иверак" сматра да су марже у тој роби заиста мале с обзиром на то да се пелет вози од места стоваришта до крајњег купца и до 30 километара.

“Мада ове године цена је заиста доста повољнија у односу на прошлу годину и велики је одзив људи , људи купују, гужва је за испоруку“, прича Петровић.

У продаји има пелета из домаћих фабрика и из увоза а и залихе су добре. У Удружењу пелетара оцењују да је најважније одржати стабилност снабдевања. Не очекују проблеме у производњи јер сировине има а цену, кажу, диктира тржиште.

“Цена пелета не може да буде јефтинија зато што је цена коштања, готовог производа пелета исто поскупела и произвођачи као и трговци морају да имају неку своју маржу. Гориво стално поскупљује, радна снага такође, мислим да није неко сјајно време за произвођаче пелета, али боримо се“, напомиње Данко Пушичић из Удружења пелетара Србије.

Добра је понуда и огревног дрвета. Кубик у продаји на камиону може се купити и за седам хиљада динара, док на стовариштима углавном кошта од осам до 10 хиљада динара.

недеља, 25. фебруар 2024.
19° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво