Читај ми!

Афричка куга испразнила трећину обора у селу код Шапца – лека нема, рано откривање најважније

Афричка куга свиња потврђена је у 14 управних округа, код готово 2.000 свиња. Да би се спречило ширење заразе, еутаназирано је око 26.000 животиња, подаци су Министарства пољопривреде. У Мачванском округу, жариште је у селу Прову, где је зараза потврђена у више од 50 домаћинстава.

Афричка куга испразнила је трећину обора у Прову. За десетак дана, у селу је еутаназирано око 500 свиња, а педесетак je угинуло од заразе.

"Дошли су, узели узорак од нераста и кад су они узели узорак, нераст није ни дочекао да дође резултат, ту ноћ је и угинуо. Сутрадан је дошла екипа, потоварили, и ове су ми побили. Дезинфиковали су двориште", прича Слободан Шевић из Прова.

То је било пре неколико дана, накнаду још није добио, али напомиње да је инспекторка штету проценила на 447.000 динара.

Две екипе свакодневно су у Прову и околним селима. Уклањају угинуле животиње, врше еутаназију и дезинфикују дворишта у којима је потврђена зараза.

"Прво су две крмаче побациле прасице, ми смо звали ветеринара, он је дошао, урадио тај брис, шта већ. Потврђено је одмах у дану да је куга. Две су угинуле, једна је остала", каже Немања Рашковић.

Лека нема, рано откривање најважније

Лека за афричку кугу свиња нема. Рано откривање болести је најважније. Биосигурносне мере, једини су начин да се спречи зараза и ширење вируса.

"Имамо двадесетак свиња, имамо доста крмача, седам прашчара. Што се тиче мера опреза, то максимално водимо рачуна. Прска се три, четири пута дневно, код мене само једно улази у економско двориште", каже Жељко Милијанчевић.

Директор Ветеринарског специјалистичког института Шабац Никола Милутиновић наводи да се тела угинулих животиња, које су побацане низ Саву још од Републике Српске и Хрватске, заустављају у Прову, док мештани традиционално гаје свиње на отвореном.

Како би умањили штету, многи сточари у страху од заразе, кољу свиње.

Дозвољена клања у угроженом подручју

Никола Милутиновић наводи да су у угроженом подручју дозволили клања.

"Ветеринарска служба долази, узима узорке, ми као молекуларна лабораторија Ветеринарског института у дану испитујемо, издајемо резултате, и те свиње које су здраве, могу да се кољу за своје потребе", објашњава Милутиновић.

Свакодневно, додаје, по двадесетак узорака стиже из Прова у Институт.

Вирус се лако преноси, али није опасан за људе. За угинуле и еутаназиране свиње, држава плаћа накнаду по процењеној килажи, и тренутној тржишној цени.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара