Читај ми!

Злочин на Бистрици 20 година без правде, ко је надлежан за истрагу убиства деце

Прошле су две деценије од страшног злочина у Гораждевцу, када су на децу, која су се купала у Бистрици, непознати нападачи отворили рафалну паљбу. Том приликом страдала су двојица дечака – Иван Јововић и Пантелија Дакић, а четворо деце је рањено. Ни двадесет година касније, не зна се ко је починио тај монструозни злочин. Еулекс је пре више од десет година прекинуо истрагу због, како су навели, недостатка доказа.

Деци из Гораждевца је тих врелих августовских дана пре две деценије, Бистрица била једино место где могу да се расхладе и друже. Никоме није ни на памет пало да ће неко дечју игру прекинути рафалима.

Убили су двоје, а ранили четворо деце. Најтеже је био повређен Богдан Букумирић који је касније те ноћи превезен на ВМА у Београду. Са осам рана, доктори су му давали четири одсто шансе да преживи. И преживео је. Данас је отац две девојчице. 

"Бол не престаје. Ране су зацелиле, али бол у души никада. Монструм, зликовац који је пуцао на недужну децу шета на слободи, можда га сваки дан гледам, можда он мене гледа и смеје се", прича Богдан Букумирић. 

Само обећање међународне заједнице

Представници међународне заједнице су тада обећали да ће "преврнути сваки камен да пронађу починиоце". Седам година касније истрагу су прекинули због недостатка доказа. Починиоце нису пронашли.

Данас саопштавају да су 2018. документацију предали и да су приштински органи надлежни за то. 

"Еулекс је предао 495 полицијских списâ предмета организованог криминала, 434 списа предмета ратних злочина, списе предмета несталих лица, списе предмета на којима је радио само Еулекс и преко 1.400 тужилачких списа предмета. Након примопредаје, надлежни косовски органи имају пуну одговорност за списе предмета и пратеће доказе", наводи Еулекс.

Канцеларија за КиМ: Злочин над Србима некажњен

Пантелија и Иван изгубили су живот због сулуде идеологије мржње према српском народу на Косову и Метохији, саопштава Канцеларија за КиМ. 

Како се истиче, посебно забрињава чињеница да та идеологија до данас није напуштена.

Из Канцеларије указују на то да је, и поред обећања представника Унмика да ће "преврнути сваки камен” да пронађу убице, 2010. године случај био затворен, јер истрага није дала никакве резултате.

"Као по правилу, злочинци над српским народом на КиМ остају безимени и некажњени. Затварајући истрагу о страдању наше деце и многих других на Космету, учињен је грех против човечности, а међународна заједница је капитулирала пред идеологијама мржње и тероризмом", оцењује Канцеларија за КиМ. 

Преживеле жртве злочина у Гораждевцу и даље верују да ће починиоце стићи казна. 

"Ја као жртва заслужујем да знам ко је то урадио, да одговара за своја недела, да буде адекватно осуђен, због моја два другара, због мојих рана", поручује Букумирић. 

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије