Читај ми!

Србија набавља ново наоружање и опрему, крајем септембра сајам наоружања "Партнер"

Министарство одбране потписало је уговоре са предузећима домаће наменске индустрије вредне 9,7 милијарди динара. Уговорима је предвиђена набавка новог наоружања и војне опреме за Војску Србије, као и пласман на страна тржишта. У предузећу Југоимпорт–СДПР кажу да се на тај начин значајно повећавају пословање и конкурентност.

Од око 80 милиона евра, што је вредност потписаних уговора, две трећине новца је предвиђено за набавку нових сложених борбених система и муниције за Војску Србије, док је остатак одређен за извоз, истичу у Министарству одбране.

Иако не наводе шта ће се конкретно од наоружања набавити, у предузећу "Југоимпорт–СДПР" кажу да су ови уговори наставак успешне сарадње са Војском Србије.

"Друга категорија уговора које смо потписали се односе на модернизацију средстава која су већ у употреби у ВС. То је врло значајан посао за нас, за Србију, будући да се ради о томе да се средства која постоје у војсци модернизују и то је други начин на који се подиже способност ВС, осим набавке нових средстава", каже Александар Лијаковић, помоћник директора предузећа "Југоимпорт–СДПР".

Према његовим речима, трећа категорија уговора односи се на извоз.

Домаћа наменска индустрија је далеко испред свих у региону, кажу упућени, о томе сведочи извоз у азијске и афричке земље, као и у земље Европске уније. Кипру је, подсећају стручњаци, испоручена знатна количина хаубица "Нора". 

"За Србију је као војно неутралну земљу од кључног значаја да има своју наменску индустрију и да има савремене и сложене борбене системе. Искуства рата у Украјини показала су да преко 90 одсто војних губитака узрокује артиљерија и због тога је важно имати модерне и савремене артиљеријске самоходне системе", каже проф. др Владимир Баровић, стручњак за наоружање.

Војска, наводи, има своје процедуре и правила која морају да се поштују када се испитује одређено борбено средство и када треба да се уведе у наоружање.

"Међутим, треба на неки начин видети шта је најважније и шта су приоритети приликом одабира тих средстава која треба да се уведу у наоружање", рекао је Баровић.

Недавно је на вежби на Пасуљанским ливадама, када је приказано новоуведено наоружање и војна опрема, најављено додатно улагање, нарочито у производњу домаћих беспилотних летелица. 

"Ово је велика подршка одбрамбеној индустрији Србије, наменској индустрији за радна места", каже Милош Вучевић, министар одбране

Према његовим речима, то је велика подршка за Прибој, за фабрике "Застава оружје" и  "Застава ТЕРВО" из Крагујевца, за "Прву петолетку" у Трстенику, за "Јумко" у Врању, "Телеоптик–Жироскопи" из Земуна, "Југоимпорт–СДПР", али и за "Слободу" у Чачку и "Крушик" у Ваљеву.

Све фабрике наменске индустрије и заинтересоване грађане крајем септембра очекује 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер".

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара