Читај ми!

Продавци и купци на ратној нози – зашто је квалитет продајних услуга у Србији најлошији у региону

Према новом истраживању агенције која испитује квалитет услуга на продајним местима, Србија је заузела последње место међу земљама региона. Нас је занимало зашто је то тако.

Тајни купци проверавали су услугу у банкама, супермаркетима, угоститељским објектима и на бензинским пумпама. Испитивали су колико продавци познају производе које продају, колико се интересују за потребе потрошача, да ли их поздрављају када уђу у продавницу, али и да ли им се захваљују на посети.

Мирослава Надаждин из агенције за истраживање тржишта истиче да је поздрав потрошачима важан јер представља први сусрет купца са компанијом.

"Продајно особље су такорећи бренд-амбасадори. То је можда прејака реч, али је први утисак који купац стиче са компанијом преко продајног особља. Истраживања говоре да се три четвртине купаца враћа компанији и производу услуга где су били задовољни, као и где су запамтили добар однос продаваца према њима", објашњава Надаждин.

На шта се све жалимо у продавницама

Топла добродошлица је и купцима најчешће најважнија. "Имате баш љубазних, али и арогантних", прича једна суграђанка.

Купци се данас најчешће жале да од производа нису добили оно што су очекивали, кажу у Републичкој унији потрошача.

"Пожељно је да имају добру пословну праксу и када закон не прописује обавезу да врше замену, на шта нам се потрошачи најчешће жале. Када купе, рецимо, патике, па им величина не одговара, што накнадно утврде, да им трговац изађе у сусрет. То није његова законска обавеза, али би била добра пословна пракса", прича Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Ако нисте задовољни услугом, прво се обратите трговцу, а уколико се жалба не усвоји, наредна адреса је тржишна инспекција.

субота, 09. децембар 2023.
6° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу