Читај ми!

Музеј жртава геноцида: Оскрнављена спомен-плоча на Обали јасеновачких жртава у Београду

Музеј жртава геноцида осудио јe скрнављење спомен-плоче на Обали јасеновачких жртава у Београду, наводећи да се тај вандалски чин догодио између 8 и 9. августа.

У саопштењу се наводи да је Музеј жртава геноцида у континуираној комуникацији са Министарством унутрашњих послова коме захваљује на брзој и ефикасној реакцији, те обављеном увиђају и предузимању активности из домена своје надлежности.

Истовремено, Музеј очекује да инспиратори и виновници овог антицивилизацијског поступка буду идентификовани и санкционисани у складу са законом", наведено је у саопштењу тог музеја.

Музеј жртава геноцида подсећа да је Београд 2022. године добио прво меморијално обележје у спомен на све недужне жртве страдале у систему концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, а посебно на жртве геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима од стране НДХ чији је Јасеновац био стварни и симболички епицентар, а у питању је Обала јасеновачких жртава и њена спомен-плоча.

У саопштењу се наводи и то да је иницијатор именовања тог дела савског приобаља Обалом јасеновачких жртава крајем 2021. године био председник Александар Вучић.

Истиче да је тим поводом, поред осталог, подсетио и на то да нас "потреба да памтимо и од историјског и људског заборава штитимо успомену на наше страдалнике из система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу током трајања злогласне и по многим својим последицама монструозне Независне Државе Хрватске обавезује да наше знање утемељимо у чињеницама, а да у јавни простор као трајне вредности унесемо именитеље који ће нас свакодневно подсећати и опомињати на њихову жртву".

Вучић је свечано 2022. године, поводом обележавања Националног дана сећања Републике Србије на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату, открио ту спомен-плочу, додаје се у саопштењу.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво