Читај ми!

Очекује ли нас још екстремних непогода у августу и хоће ли бити оборени температурни рекорди

Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић каже за РТС да ће друга половина августа бити топлија у односу на ову седмицу која је пред нама. Ипак, не очекује да се у августу оборе температурни рекорди. Открива и да ли ће бити екстремних непогода. Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Милош Миленковић наводи да су током викенда интервенисали 88 пута.

Снажно невреме погодило је и у викенду за нама Србију. Подручје Горњег Милановца, Уба, Лајковца, Обреновца, највише Београда. Јак ветар је носио кровове, ломио гране и дрвеће. Град је падао у таласима, понегде величине јајета или ораха. У Београду је јак ветар ломио гране, носио намештај с тераса, а у појединим деловима града није било струје, пијаће воде и саобраћаја. Поједине улице су и овог јутра и даље под водом.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Милош Миленковић каже да су три особе спасене на територији Београда.

Како је рекао, током викенда припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су 88 пута. Миленковић додаје да се још увек санирају последице невремена и у Бачкој Паланци.

"Сваки ванредни догађај носи низ специфичности са којима се суочавамо, али чинимо све да би наши грађани били безбедни“, каже Миленковић и додаје да је број и успешност интервенција показао да Сектор даје адекватан одговор.

Напоменуо је и да апели који се дају као најава за невреме, дају резултате и да грађани сад већ знају како да се понашају у таквим ситуацијама.

"Можемо констатовати да је свака карика током протеклог викенда дала адекватан одговор“, каже начелник.

Михајловић: Постоји довољно простора за прихват таласа из Хрватске

Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић наводи да је упозорење за повишен водостај на Брзави и Нери укинут, јер водостај неће достићи упозоравајуће нивое.

"Што се тиче Дунава и Саве, као и Тисе и Дрине, нема назнака да би достигле ни редовне, а камоли ванредне одбране од поплава. Постоји довољно простора за прихват таласа из Хрватске“, каже Михајловић.

Очекује да ће друга половина августа бити топлија у односу на ову седмицу која је пред нама, а максимална температура ће бити између 31 и 34 степена, а после 20. августа 35, 36 степени, али нема изгледа да достигне 40 степени.

Михајловић не очекује да се у августу оборе температурни рекорди.

"Почетком наредне седмице очекују се температура преко 30 степени, што се дефинише као тропски дан“, каже Михајловић и напомиње да неће бити олуја као што су биле у протеклом периоду.

субота, 15. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије