Читај ми!

Марко је добио ново срце – стрпљен, спасен

Без хуманости породица у најтежем тренутку, не може да буде ни трансплантација. И управо захваљујући њиховом "да", ове године у Србији је урађено више трансплантација него у претходне три. У ишчекивању новог закона, из здравствених установа поручују да су у сваком тренутку спремни да ураде процедуру која доноси спас и продужетак живота.

И пре снимања имао је осмех на лицу, а надамо се да ће тако бити и убудуће. Како каже, никада није губио наду и када је било најтеже. А било је таквих тренутака. Јер, 2009. године лекари су му саопштили да му је срце преслабо, а 2015. уградили вештачко срце, да би купили време. Недавно је за 40-огодишњег Марка стигло и право.

Марко Митровић из Краљева каже да је препорођен и да га код куће чекају супруга и дете.

оново нови живот, сви проблеми су иза мене. Чекао сам осам година, и ето дочекао – стрпљен, спасен", рекао је Марко. Додаје да је био код куће када га је позвао доктор, oрганизовао сe и одвезао се санитетом из Краљева до Београда.

У Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије од почетка године, тачније за последња три месеца, урађене су четири трансплантације срца и сви пацијенти су добро.

"Наши тимови су увек спремни, који 24 сата воде рачуна - медицинске сестре, техничари, перфузери, анестезиолози, анестетичари, инструментарке, наравно и хируршке екипе, да увек, уколико се укаже шанса, такву интервенцију ураде. Експлантација је урађена у Крагујевцу, уз све те организационе потешкоће, око транспорта органа, кратког времена у коме морате да урадите трансплантацију - све је прошло како треба“, каже проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију УКЦС.

А све то захваљујући једном "да". Продужен је и Марков и животи још две особе.

У ишчекивању измена Закона о трансплантацији, министарка здравља подсећа да свако од нас може да дође у ситуацију да постане и потенцијални прималац и потенцијални давалац органа.

"Треба нам четири-пет година да програм трансплантације заживи потпуно, да се не чека на трансплантацију органа, да би људи стекли поново поверење, да бисмо могли да искључимо тај члан да је потребна сагласност породице. Оно што се мења, сви смо ми претпостављени донори, само онај ко је изричито отишао и рекао да не жели да његов орган било где заврши, ако се њему нешто деси, само ти људи неће бити у програму трансплантације, сви остали се подразумевају да су донори", каже проф. др Даница Грујичић, министарка здравља.

У овом тренутку у Србији на трансплантацију бубрега чека 736 особа, на јетру њих 66, а на ново срце - 78 грађана.

"Ти болесници не могу дуго да чекају, а нажалост, неке од њих у том периоду чекања и изгубите", каже професор Путник.

И зато је порука за све нас: "Ми смо спремни да радимо, сваког тренутка, сваког дана у години, и будимо хумани“.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара