Читај ми!

Инспекција наредила уништавање чипса са повишеним нивоом акриламида

Произвођач чипса из Чачка без приговора је прихватио анализу хрватске надлежне инспекције и предузео уништење свих чипсева из лота у коме је произведена спорна пошиљка. Помоћник министра пољопривреде Ненад Вујовић рекао је за РТС да технолошки поступак и сама врста сировине условљавају да се с времена на време акриламид појави. Брзо смо реаговали, били смо у погону и констатовали да је спорна количина уништена у Хрватској, а оно што је остало забранили смо даљу употребу и наредили уништавање, објаснио је Вујовић.

Због повећане количине штетног акриламида, ребрасти чипс са паприком - chips bits&bytes, y паковању од 150 грама повучен је из продаје у Хрватској. Тамошње инспекције су о спорном производу, преко заједничког система за узбуну, алармирале и остале чланице Европске уније. Иако Србија није чланица, део је тог система, па су информације стигле и на адресу наше инспекције.

Како сазнајемо, произвођач чипса из Чачка без приговора је прихватио анализу хрватске надлежне инспекције и преузео уништење свих чипсева из лота у коме је произведена спорна пошиљка.

Лот је, иначе, група производа направљених у истој серији, од истих састојака.

Ненад Вујовић, начелник инспекције за биљну производњу рекao je за РТС да је регулатива о акриламиду усаглашена са ЕУ, ти нивои су исти.

"Што се тиче инспекције, брзо смо реаговали, преко система за брзо узбуњивање, били смо у погону и констатовали да је та количина која је отишла - уништена у Хрватској, а оно што је остало од тог лота - забранили смо даљу употребу и наредили уништавање“, објаснио је Вујовић.

У нашим контролама смо видели да посотоји веза са другим лотовима, испитујемо све лотове у тој фабрици, а за те друге лотове који имају везе са првим смо заједно са субјектом предузели мере да се они повуку из промета и да се уради опозив, рекао је Вујовић.

Како је дошло до превида

"Прва информација са терена коју имамо – то је ситуација која се с времена на време дешава, добро пратимо ситуацију са акриламидом и озбиљно приступамо контроли тога. Технолошки поступак и сама врста сировине условљавају да се с времена на време акриламид појави. Сваке године преко мониторинга широко пратимо ове производе у свим случајевима неке несигурности предузумамо одређене мере", навео је Вујовић.

Када би произовид из ЕУ покушао да уђе у Србију

Вујовић каже да би у том случају исто реаговали, јер ниједан производ у Србију не може да уђе без контроле служби на граници.

Објашњава да се проверава документација, сам производ и само произовд који је безбедан може да буде на рафовима и понуђен потрошачима.

Да ли су произвођачи сличних производа других брендова под лупом

"Ми својим редовним задацима имамо надзор по питању акриламида али сада имамо још један разлог да мало појачамо тај део приче", подвукао је Вујовић.

Што се тиче самог поступка и ове ситуације која се десила, показује да водимо рачуна о том проблему, навео је помоћник министра пољопривреде.

Хоће ли произвођач сносити санкције

Према његовим речима, у овом тренутку инспекција је у том објекту. Ако пронађемо било шта што није у складу са прописом наравно да ће произвођач сносити одређене последице, рекао је Вујовић.

Одговарајући на питање да ли би ово могло да угорзи позицију сличних производа из Србије који иду у извоз, Вујовић каже да цела ситуација даје претпоставку да ће се потврдити да систем функционише и да ексцесне ситуације држимо под конторлом, да брзо можемо да реагујемо, да пронађемо разлоге, да их санкционишемо и повучемо робу са тржишта, рукујемо ситуацијом – то је доказ да смо земља која има добар систем и то је гаранција за наше купце

Шта је акриламид

Акриламид је хемијска супстанца која се добија од скроба и неких аминокиселина приликом високих температура у технолошком процресу прераде производа.

Уколико се не дежи под контролом с времена на време може да се појави, поготово уколико почетних супстанци има више у самој сировини, закључио је Вујовић.

петак, 21. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије