Читај ми!

Ђедовић: Србија мора да спроведе реформе у енергетици, а то укључује повећање цена струје и гаса

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да Србија мора да спроведе реформе у енергетици и да оне оне укључују и повећање цене струје и гаса. Истакла је да више нема одлагања и да ће оно што су се обавезали за новембар то и спровести.

Министарака енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да се потрошња електричне енергије скоро изјдначила лети и зими, и да наш енергетски систем то мора да узме у обзир и када планира рад и будуће инвестиције.

"Знамо да имамо критичне тачке у систему, поготову лети, збо тога смо са Електродистрибуцијом покренули нови инвестициони талас и пре све га ћемо се фокусирати да ојачамо мрежу, да постане сигурнија, да немамио испаде, да брже лоцирамо кварове када је невреме“, рекла је министарка.

Према њеним речима, потребно је да се кроз паметнију мрежу, дигитализацију, лоцира квар и да се екипе одмах и без одлагања пошаљу како би га отклониле, као и да се мењају дрвене бандере стабилним и са дуготрајним.

"Ми смо почели смо реформе у енергетском сектору, фокус је на бољем руковођењу, на бољем управљању, а не на приватизацији", навела је министарка, гостујући у Београдској хроници.

"ЕПС треба да производи струју, али и да тргује. Не можете да тргујете, ако нисте произвели. Ако бисте само да тргујете, онда нисам сигурна да је то за нашу енергетску стабилност и  сигурност најбољи могући модел“, рекла је министарка.

Усклађивање са приписима ЕУ

Што се тиче новог закона о енергетици, најважнија порука за грађане је, каже, да се усклађујемо више са прописима Европске уније, идемо ка јединственом европском тржишту електричне енергије.

"И нови закон, односно измене закона о енергетици, доносе нам то да боље управљамо нашим енергетским предузећима у том смислу да Електромрежа Србије и Транспорт гас прелазе у надлежност посебне комисије, која је у надлежности Народне скупштине, а да Електропривреда Србије, Електродистрибуција остају под надлежношћу Владе Републике Србије. Тако имате боље, адекватније управљање, да немате исти орган изнад сва четири предузећа", рекла је министарка.

Реформе укључују повећање цена струје и гаса

На питање хоће ли бити поскупљења струје и гаса, министарка је рекла да Србија мора да спроведе енергетске реформе и да оне оне укључују и повећање цене струје и гаса.

"Обавезали смо се и у програму са Међународним монетарним фондом, који је важан  не само зато што је то међународна институција, већ је битан пре свега за дугорочну одрживост нашег енергетског система", рекла је министарка.

"Ми смо и даље са свим претходним поскупљењима веома конкурентни што се тиче индустрије. За угрожене грађане смо издвојили 3,5 пута више средстава“, рекла је Ђедовићева и додала да више нема одлагања и да ће оно што су се обавезали за новембар то и спровести.

Позив грађанима да воде раћуна о потрошњи струје

Апеловала је на грађане да воде рачуна, да троше мање електричне енергије и да са малим променам навика то може да се оствари и навела да је у јуну потрошено скоро 7 одсто мање струје.

"Превише дуго деценија је електрична енергија била нешто о чему нико није водио рачуна. Да ли гори светло у једној соби или не гори никоме није било битно", рекла је министарка.

У Европи су, каже, цене струје за грађане поскупеле 130-140 одсто.

Навела је да у Мађарској, ко троши изнад просека, плаћа три пута више струју, а гас много више од тога. 

Министарка енергетике је рекла да је у буџету опредељен троструко већи износ средстава за енергетски угрожене купце него претходних година.

"Прагови, критеријуми су побољшани и више грађана може да се пријави и апелујем на општине да изађу у сусрет грађанима да што лакше могу да спреме неопходну документацију како би остварили ту могућност”, навела је министарка Ђедовић.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије