Читај ми!

Ђукић Дејановићева: Оцена из владања треба да уђе у просек

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да понашање деце од петог до осмог разреда треба да буде оцењивано нумеричком оценом која ће улазити у просек.

Славица Ђукић Дејановић је изјавила да васпитање, односно понашање, треба да буде оцењивано код деце од петог до осмог разреда нумеричком оценом која ће улазити у просек, јер су деца врло заинтересована да имају добар просек за упис у средње школе.

"То ће бити једна мера коју предвиђају закони, који ће бити на дневном реду у октобру", рекла је Ђукић Дејановић.

Промена силабуса

Према њеним речима, један од планова Министарства просвете је промена силабуса, односно садржаја школских програма са циљем повећања обима знања у области менталног и репродуктивног здравља.

"Високо образовање мора имати такве садржаје који ће бити у складу са потребама тржишта рада и морају се врло брзо мењати што ће бити мој предлог да они који раде на сегменту високог образовања, у Министарству просвете ангажују стручњаке да тржиште рада диктира профиле које ћемо уз помоћ модерних технологија на модернији начин организовати", рекла је Ђукић Дејановићева.

Када је реч о основном образовању, истиче да су изузетно значајне измене закона које су већ припремљене, а које се односе на то да ће образовање, односно васпитање бити значајнија компонента него до сада и додала да силабуси треба да се промене већим обимом знања из области менталног и репродуктивног здравља.

Пажња јасленом узрасту

Говорећи о предшколском образовању, министарка је рекла да посебну пажњу треба посветити јасленом узрасту будући да родитељи рано почињу да раде и да је недовољан број деце укључен у предшколско образовање, узраста од три до пет година свако друго дете што је како истиче недовољно и додала да се мора радити на повећању капацитета.

"Од стручних тимова очекујем да највећи допринос дају бољој сарадњи родитеља и наставника", истакла је Ђукић Дејановићева и позвала све институције и појединце да помогну да образовање и васпитање буду у што квалитетнијим условима.

"Просветарима потребне веће плате"

Истакла је да просветни радници морају имати веће плате и додала да су то неправде које су таложене годинама, а које треба исправити, док се с друге стране, према речима Ђукић Дејановић од наставника очекује да поред начина на који вербализује садржај који преносе деци, буде неко коме се деца диве.

четвртак, 20. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије