Читај ми!

Годишњица убиства вожда Карађорђа, положени венци у Тополи

На Опленцу у Тополи обележено је 206 година од смрти вође Првог српског устанка – Ђорђа Петровића Карађорђа. Венце крај саркофага Вожда Карађорђа, у цркви Светог Ђорђа, положили су представници државе, Војске Србије, општине Топола и удружења грађана за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Ратник и војсковођа Ђорђе Петровић Карађорђе запалио је искру слободе у борби против Турака, подизањем Првог српског устанка на Сретење 1804. у Марићевића јарузи. Дивио му се и Наполеон зато што је успео да уздрма темље турског царства које се у том тренутку простирало на три континента.  Тринаест година касније народни вођа убијен је у Радовањском лугу код Велике Плане.

"Карађорђе као симбол српског народна је својом крвљу хиршћански поднео жртву за слободу српског народа. Комплетна модерна српска историја и српска државност је управо почела са вождом Карађорђем", каже Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра Првог.

Лични предмети и оружје чувају се у конаку Карађорђевог града, који је велики вожд сазидао у Тополи.

"Међу најважнијим експонатима свакако је топ абердар, један од првих топова ливених у београдској тополивници, односно један од првих топова изливених у устаничкој Србији 1812. и топ је занимљив по томе што никада није био борбени топ, већ је био сигнални топ – гласоноша", навводи Никола Лалић, водич у Задужбини краља Петра Првог.

Оглашавао се са врха Опленца, где се данас налази црква Светог Ђорђа – маузолеј Карађорђевића, у којем су од 1930. и посмртни остаци родоначелника династије.

"Срби су се побунили против поробљивача, против османлија као окупатора баш зато да би могли у својој кући самостално да се питају и одлучују и то је оно за шта се боримо и данас. Важно је да се сећамо јер ако се не сећамо предака онда ни живот наших потомака неће имати смисла", навео је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић. 

Сећање чува и Удружење “Карађорђе” из Херцег Новог. Његови чланови годинама долазе на Опленац и одају пошту убијеном вожду.

"Увијек са матицом. Разлог, српски је увијек, оно што кад тугује Србија тугујемо и ми, кад слави Србија славимо и ми. Тако да ми доживљавамо Србију као нашу матицу", каже Предраг Вујиновић из Удружења “Карађорђе” из Херцег Новог.

Матица за Карађорђевиће је Топола, у њој и сада живе неки од чланова краљевске породице.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се