Читај ми!

Кесеровић: Воћари претрпели штету од 25 милиона евра – највише страдао фрушкогорски регион

Штете од временских непогода у пољопривреди још се сумирају. Од ветра, града, воде и жеге страдали су и објекти и усеви. Воће и поврће нешто више од ратарства. Професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду Зоран Кесеровић наводи за РТС да је јако невреме које је захватило Србију у два наврата начинило штету воћарима од преко 25 милиона евра, а да је највише страдао фрушкогорски регион.

Професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду Зоран Кесеровић наводи за РТС да је невреме које је погодило Србију претходних дана направило велику штету не само у Војводини него и у централној Србији.

"Ова година је јако специфична. Имали смо заиста велике штете од ниских температура, касније велике количине падавина су такође направиле штету. И сад ово, последње невреме што се десило, олујни ветрови и сама туча од града направили су велику штету, не само у Војводини него и у целој централној Србији", каже Кесеровић.

Према његовој процени, невреме је смањило род за отприлике пет одсто.

"Ако сада рачунамо све воћне врсте које нису обране, као што су шљива, јабука, крушка, то је око милион тона или пет одсто, то је око 50.000 тона. Ако је само килограм воћа око 50 евроценти, значи ја процењујем да је штета отприлике преко 25 милиона евра на нивоу целе Србије", каже Кесеровић.

Указује да је највише страдао фрушкогорски регион.

"Тамо се налазе најинтензивнији засади, засади са противградном мрежом. Само на Фрушкој гори је забележено преко 100 хектара засада са противградном мрежом. То су претежно засади јабуке и крушке. Зна се да је за подизање једног хектара таквог засада потребно 35.000 до 40.000 евра, а где је губитак приноса. Значи то је на 100 хектара губитак око 4,5 милиона евра. Ако тај произвођач треба да подигне нови засад, он мора поново да уложи у такав систем 35.000 до 40.000 евра", каже Кесеровић.

Указује да не памти да је у претходних тридесет пет година, у трећој декади јула, дошло до оваквих олујних ветрова.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара