Читај ми!

За четири дана три олујна невремена, када ће се "смирити" време

Ових дана, олујни ветрови, удари грома и град показали су да се морамо прилагодити временским неприликама и пратити упозорења на опасност од непогода. Климатологе такво време не изненађује. Горан Михајловић из РХМЗ-а каже за РТС да почетак наредне недеље доноси стабилизацију времена, али да у среду стиже ново освежење. Август ће, према његовим речима, бити нешто топлији од просека.

Горан Михајловић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће још данас бити на снази упозорење за западне и централне крајеве. То би била изолована појава, али и даље у категоризацији опасна олујно-грмљивинска непогода уз могућност појаве суградице, града и олујног ветра.

“Након тога, почетак недеље донеће стабилизацију. У понедељак и уторак би било претежно сунчано, веома топло, у уторак између 35 и 40 степени максимална температура, али већ у току ноћи ка среди стиже ново освежење и наоблачење које ће захватити најпре север и запад земље и поново донети локалне пљускове и грмљавину. До краја седмице би се затим задржало умерено топло и углавном стабилно време“, навео је Михајловић.

Према његовим речима, наша прва припрема када су најављене непогоде је да пратимо информације о времену.

“Извештавање Хидрометеоролошког завода показало се у претходним данима заиста актуелно и ажурно и то је оно што је прва ствар у приправности. Друга је да негде прилагодимо своје активности, да пратимо све оне савете како се понашати пре, у току и након олујно-грмљавинских непогода, јер нажалост и жртве које смо имали углавном су последица непоштовања оних основних правила која су објављена од стране Сектора за ванредне ситуације и пре свега значајна да би се осигурао и обезбедио живот“, казао је Михајловић.

Истиче да синоптичка ситуација, распоред ваздушних маса, кретање, тај судар топлог и хладног ваздуха, нестабилност, затим велике количине влаге, различит ветар по висини, односно смицање ветра по висини, све је то условило да имамо ове интензивне олујно-грмљавинске непогоде, организовану конвекцију која је донела у већини крајева разорна дејства.

“Овакве олује нису необичне за лето, али оно што је карактеристика ове године јесте да смо након веома топлог времена имали присуство једне изузетно нестабилне ваздушне масе и то је резултирало овим што смо имали претходних дана“, навео је Михајловић.

Август ће, каже, бити нешто топлији од просека.

"Средња температура између 30 и 32, можемо очекивати 10 до 15 тропских дана, то су они дани са максималном температуром преко 30 степени и падавине неће бити у границама просека између 50 и 70 милиметара", закључио је Михајловић.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво