Читај ми!

Цветковић: На систем за рано упозоравање се чека дуже од деценије, потребна политичка подршка

Владимир Цветковић за Факултета безбедности изјавио је за РТС да би увођење система за рано упозоравање у ванредним ситуацијама Србији донело већу безбедност, а подигао би се и ниво ефикасности у управљању таквим ситуацијама. Истиче да је потребна политичка, као и подршка свих друштвених актера да би систем заживео.

Систем за рано упозоравање у ванредним ситуацијама знатно би олакшао борбу са невременом и другим непогодама. Неопходну помоћ грађани Европске уније добијају позивом на број 112, који је јединствен за све земље чланице и омогућава контакт са свим спасилачким службама. 

Национални систем 112 у Србији предвиђен је законом, али још није заживео.

Владимир Цветковић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, изјавио је да је без система за рано упозоравање немогуће подићи ниво ефикасности управљања ванредним ситуацијама.

"Последице су вишеструке. Од правовремено издатих информација умногоме зависе све мере и заштита људи. Ако благовремено не издате упозорење, грађани нису у ситуацији да реагују на прави начин", истиче Цветковић.

Према његовим речима, у Србији постоји систем раног узбуњивања који се ослања на систем акустичних сирена, које би требало да се активирају.

Неисправне сирене

Цветковић, међутим, каже да је исправност тог система доведена у питање, јер су многе сирене у критичним ситуацијама биле неисправне.

"МУП треба преко одговарајућих мобилних оператера да изда обавештења. Ако у ванредним ситуацијама дође до ометања критичне инфраструктуре, постоје специјализоване јединице које обавештавају грађане на терену", објашњава Цветковић.

Потребна подршка

Напомиње да су у Србији испуњени законски услови за увођење система, али да примена није заживела. У МУП-у се међутим, додаје, израђује нова национална стратегија, као и акциони план. 

Наглашава да је потребна политичка подршка и посвећеност свих друштвених актера да би се активирао систем за рано упозоравање.

"Потребно је развити да информационо-комуникациони систем обједини системе појединачних служби и да се развију стручно-оперативне процедуре за поступање у таквим ситуацијама", каже Цветковић.

"Систем не функционише"

Цветковић истиче да би било добро да у Србији постоји централизовани систем, где би сви надлежни органи били у контакту.

Гост Јутарњег дневника оцењује да је систем реаговања током невремена у Србији био на "врло ниском нивоу", као и да је потребно у што краћем року унапредити стручност и опремљеност.

"Наш систем не функционише и даље на одговарајућем нивоу", закључује Цветковић.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара