Читај ми!

Фриленсери дужни да пријаве и плате порез до краја јула, већина уплаћује и пензијско осигурање

Ирена Ђорђевић из НАЛЕДА-а изјавила је за РТС да је око хиљаду фриленсера поднело пореску пријаву за прва два квартала преко посебног портала Пореске управе, као и да се већина опредељује да уплаћује доприносе за пензијско осигурање.

Остало је још десетак дана да фриленсери пријаве и плате порез преко "фриленсера", посебног портала Пореске управе. Ирена Ђорђевић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла је да је око хиљаду фриленсера поднело пореску пријаву за двадесетак дана.

"То је очекиван број пријава. Први пут се успоставља систем да фриленсери сами пријављују порез. На њима је одговорност да примања легално пријаве. Надамо се да ће број бити већи", наводи Ђорђевићева.

Послови фриленсера

Према њеним речима, око 60 одсто фриленсера преко портала опредељује се да уплаћује доприносе за пензијско осигурање. "Не постоји тачна евиденција којим се пословима баве, али према истраживању, већина њих су програмери, веб-дизајнери или дају часове страних језика...", каже Ђорђевићева.

Истиче и да фриленсери нису једино они чији су послодавци странци, већ да раде и за домаћа физичка лица. Ђорђевићева објашњава и да фриленсери могу преко портала да се определе за један од два модела, уз одређене погодности.

"Први модел је исплатив у финансијском смислу – 160.000 динара, а имаће покривено здравствено осигурање, али вам не иде радни стаж. Други модел, у финансијском смислу је скупљи, али иде вам пензијски стаж. Исплативост је релативна", поручује Ђорђевићева.

Покретање поступака

Ђорђевићева истиче да пре подношења пореске пријаве, фриленсери треба да се пријаве на социјално осигурање преко ПИО фонда.

"Ако не поднесу пријаву у року, могу да накнадно поднесу пријаву неблаговремену. Ако ни тада не поднесу, контрола пореске управе покреће поступак да је фриленсер уз камату поднесе", закључује Ирена Ђорђевић из НАЛЕД-а.

субота, 23. септембар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"