Читај ми!

Делегација из Белгије боравила у Србији због верификације извоза војне опреме

Делегација белгијског региона Валонија боравила је у Србији ради верификације извоза војне опреме на основу дозвола које је од своје администрације добила компанија "Lachaussee", саопштило је Министарство одбране.

У саопштењу се наводи да се инострана делегација током боравка у Србији од 17. до 19. јула, уверила се у истинитост и транспарентност позиције Србије у вези са мораторијумом на извоз производа домаће наменске индустрије Русији и Украјини за време трајања оружаног сукоба између те две земље.

Домаћин делегацији из Валоније у Београду и другим градовима Србије било је Јавно предузеће "Југоимпорт-СДПР" које је белгијским партнерима омогућило увид у процедуре у вези са производњом и извозом наоружања и војне опреме у иностранство.

Како се истиче, на тај начин су одбачене све лажне оптужбе и инсинуације у вези са наводним извозом производне опреме испоручене српским компанијама од стране белгијске фирме, као и наоружања и муниције произведених на тој опреми, у Руску Федерацију.

Оцењује се да су искључиви циљ такавих оптужби наношење штете спољнополитичкој позицији Србије и њеном међународном угледу.

Српска одбрамбена индустрија више од 150 година производи оружје и муницију на производним линијама међу којима се налазе и машине компаније "Lachaussee", за сопствене потребе и извоз широм света, у складу са важећим домаћим извозним прописима и међународним конвенцијама, истиче се у саопштењу.

Министарство одбране наглашава да, од отпочињања сукоба између Русије и Украјине, Србија није уговорила нити реализовала испоруку било које врсте наоружања и војне опреме ни једној од зараћених страна и при тој позицији ће остати све док траје оружани сукоб између те две државе.

У складу са прописима који регулишу извоз наоружања и војне опреме, Србија од својих купаца увек захтева да обезбеди "End user certificate", којим је дефинисано да је крајњи корисник сагласан да неће доћи до препродаје, реекспорта или претовара предметне испоруке било ком другом лицу или држави без писане сагласности надлежног органа у Републици Србији.

"Такође, Србија строго поштује своје обавезе по основу тог цертификата, које је сама издала, тако да је овом приликом делегација из Валоније могла да се увери да се сва опрема коју је белгијска фирма испоручила налази у Србији, то јест да није извезена", закључује се у саопштењу.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара